Szerző: Bizó Dániel

2009. június 25. 17:04

Meg se kottyan a válság a Red Hatnek

A legnagyobb nyílt forráskódú szoftverszállító a válság ellenére növekedést mutat, miközben nyereségessége se csorbul, és növeli kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit, mivel közeleg a következő RHEL generációk és a virtualizációs megoldásának megjelenései.

A vártnál némileg jobb eredményeket könyvelhetett el a Red Hat 2010-es pénzügyi évének első negyedéve során. A vállalat sem immúnis a nehéz körülményekre, azonban esetében a növekedés lassulásáról van szó, nem a forgalom visszaeséséről és válságmenedzsmentről.

A cég éves szinten 11 százalékkal 174,4 millió dollárra tudta növelni a május 31-én zárult pénzügyi negyedévének árbevételét, miközben az előfizetésekből származó bevételei 14 százalékkal közel 150 millió dollárra emelkedtek. Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató elégedettségét fejezte ki a cég teljesítményével kapcsolatban. \"A Red Hat növekedését részben az a képességünk vezérli, hogy segíteni tudunk nagyvállalati ügyfeleinknek pénzt megtakarítani a kihívásokkal teli IT büdzsékben\" -- kommentálta Whitehurst a mutatókat.

A vállalat üzemi szintű eredménye 25,8 százalékkal ugrott meg, miután a működési költségek lassabban emelkedtek a bevételeknél -- a cég erőteljes pozícióira utal, hogy a válság közepette is éves szinten több mint 20 százalékkal növelte kutatás-fejlesztési kiadásait, de az előző negyedévekhez képest sincs jele csökkenésnek. A vállalat gőzerővel fejleszti a Red Hat Enterprise Linux 5.4 kiadását és a 6-os generációt, miközben a februárban bejelentett virtualizációs stratégiájának első gyümölcsei is a finisbe érkeznek.

Az adózott nyereség az egyéb tételek hatására mindössze 7 százalékkal növekedett, a cég 61,2 millió dollár készpénzt termelt három hónap alatt, és mintegy 567,3 millió dollárnyi elhatárolt bevétellel rendelkezik, melyeket már megkapott ugyan, azokat bevételként csak a szolgáltatások teljesítésekor könyvelheti el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról