Szerző: Koi Tamás

2009. január 27. 16:29

Elkészült az 500 milliomodik mobiltelefon a Nokia komáromi üzemében

Mérföldkőhöz érkezett a Nokia magyarországi mobiltelefon-gyárának történelme: a komáromi üzemben elkészült az 500 milliomodik telefon, amely történetesen egy ezüstszínű N79 volt. Az üzemnek kilenc év kellett a félmilliárdos gyártási darabszám eléréséhez.

[HWSW] Mérföldkőhöz érkezett a Nokia magyarországi mobiltelefon-gyárának történelme: a komáromi üzemben elkészült az 500 milliomodik telefon, amely történetesen egy ezüstszínű N79 volt. Az üzemnek kilenc év kellett a félmilliárdos gyártási darabszám eléréséhez.

A Nokia 1998-ban döntött úgy, hogy Magyarországon mintegy 100 millió eurós zöldmezős beruházásba kezd, a komáromi régiót kedvező földrajzi helyzete, kiépült infrastruktúrája és jól képzett munkaereje miatt választották a finn cég vezetői. A gyárban az első Nokia mobiltelefon mindössze 8 hónappal az 1999 áprilisi alapkőletételt követően, 2000 januárjában készült el, rá három hónappal pedig elhagyta a százezredik készülék is a gyártósorokat.

Nokia Komárom

A komáromi gyárat 2004-ben bővítette először a vállalat, a befektetés értéke meghaladta az 50 millió eurót. A rendkívül gyorsan kivitelezett bővítés után a teljes gyártási terület több mint 50 ezer négyzetméterre nőtt. A hazai termelés volumenére jellemző, hogy 2006 végén a háromszázmilliomodik Nokia mobil -- egy alsókategóriás 2310 -- legyártását ünnepelhette a komáromi üzem, ahol jelenleg mintegy hatezer dolgozónak adnak munkát.

A komáromi gyárban európai, közel-keleti és afrikai piacokra gyártanak mobiltelefonokat. Az elmúlt tíz évben a komáromi gyár a Nokia legnépszerűbb készülékei közül számos modellt gyártott, köztük a sikeres belépőszintű modellt, a Nokia 2760-at, a rendkívül népszerű Nokia 6300-át, csakúgy mint a Nokia legújabb zenekészülékét, a Nokia 5800 XpressMusic telefont. A gyáregység új, 10 millió eurós befektetéssel épült logisztikai központját 2007 novemberében adták át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról