Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 23. 17:39

Öt év múlva 1,2 millió hazai háztartásban lehet 100 megabites internetkapcsolat

2013 végére a Magyar Telekom körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a lakásig, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát -- jelentette be a szolgáltató. Az újgenerációs hálózatokon akár 100 Mbit/s sávszélesség is elérhető lesz majd, így a felhasználók egyszerre használhatnak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint amilyen a nagyfelbontású IPTV, a videoletöltés és a gyors internetezés.

[HWSW] 2013 végére a Magyar Telekom körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a lakásig, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát -- jelentette be a szolgáltató. Az újgenerációs hálózatokon akár 100 Mbit/s sávszélesség is elérhető lesz majd, így a felhasználók egyszerre használhatnak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint amilyen a nagyfelbontású IPTV, a videoletöltés és a gyors internetezés.

Az ütemterv szerint 2009 végére mintegy 200 ezer háztartásban lesz elérhető az újgenerációs optikai hálózat, 2013 végéig pedig összesen 780 ezer háztartást kapcsolnak be. Ezzel egyidőben, 2009 végére a Magyar Telekom mintegy 380 ezer háztartásban az EuroDocsis 3.0 technológiát felhasználva továbbfejleszti kábelhálózatát alkalmassá téve azt hasonlóan nagysebességű adatátvitelre. 2013 végére a tervezett hálózatfejlesztések eredményeképpen összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lesz elérhető új generációs hozzáférési hálózat.

Az optikai hálózat kiépítéséhez elsősorban FTTH G-PON (Gigabit Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használ a Magyar Telekom, de a társaság közleménye szerint eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet. Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózatunk (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amely azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére.

A legnagyobb hazai szolgáltató 2009 és 2013 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni az új generációs hálózat kiépítésére, amiből 2009-re körülbelül 10 milliárd forint jut, amelyet az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 fejlesztésekre fordít a cég. Így 2009-ben a teljes beruházási kiadások szintje nagyságrendileg meg fog egyezni a 2008-ra tervezett értékkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról