Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 6. 09:20

Megjelent az interneten az Üvegtigris 2 kalózmásolata

Megjelent az interneten a január 19-én moziba kerülő Üvegtigris 2 kalózmásolata, amit az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) becslése szerint már több tízezren töltöttek le. Lapunk úgy tudja, a világhálón elérhető film nem az Üvegtigris 2 végleges változata, csupán egy korai munkakópia, amely valószínűleg a vágószobából került ki. Információink szerint a letölthető verzió hosszabb mint a mozikba kerülő film, ráadásul igen gyenge minőségű.

[HWSW] Megjelent az interneten a január 19-én moziba kerülő Üvegtigris 2 kalózmásolata, amit az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) becslése szerint már több tízezren töltöttek le. Lapunk úgy tudja, a világhálón elérhető film nem az Üvegtigris 2 végleges változata, csupán egy korai munkakópia, amely valószínűleg a vágószobából került ki. Információink szerint a letölthető verzió hosszabb mint a mozikba kerülő film, ráadásul igen gyenge minőségű.

Az Üvegtigrist több mint 150 ezren látták moziban és a film DVD-változata is igen jól fogyott. A mozi folytatása 230 millió forintos költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült, ezért az alkotóit minden egyes elveszített mozinéző érzékenyen érinheti. Kálmán András, az ASVA igazgatója úgy véli, a mostani eset ugyanakkor használhat is az Üvegtigris 2 népszerűségének és a moziba vonzhatja a nézőket. Az ASVA szerint azonban az Üvegtigris 2 esete is jól mutatja, hogy a filmkalózkodás nem csak Hollywood problémája, a magyar filmipar is szenved ettől a jelenségtől. Kálmán lapunk érdeklődésére elmondta, bizonyítható, hogy a kópiát belső körök szivárogtatták ki.

Az internetes letöltések elterjedése és a fájlcserélő rendszerek a magyar filmipar számára évente 5 milliárd forint kárt okoznak -- becsli az ASVA, amelynek adatai szerint minden hatodik magyar fiatal töltött már le filmet vagy zenét a fájlcserélő hálózatokról. Szerettük volna megtudni, hogy ezzel szemben az üres hang- és adathordozók értékesítéséből származó jogdíjbevétel tavaly mekkora összeget tett ki, azonban az Artisjus közlése szerint ez az adat nem nyilvános.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról