:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 8. 12:30

Elképesztő teljesítményre képes a Sony PlayStation 3 processzora

[HWSW] Bemutatkozott a nagyközönség előtt a következő generációs PlayStation játékkonzol alapjául is szolgáló Cell processzor, amelyet a Sony, a Toshiba és az IBM mérnökei közösen fejlesztettek ki. A cégek várakozásai szerint a chip nemcsak a videojátékokat forradalmasítja majd, hanem az egész szórakoztatóelektronikai piacot újraértelmezi.

A Cellt a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy ne csak játékok futtatására legyen alkalmas, hanem más feladatokra is. A Sony és a Toshiba is fel kívánja használni a chipet szórakoztató készülékeiben, a Toshiba ígérete szerint például digitális tévékészülékeibe építi be a lapkát. A lapka elképesztő számítási teljesítménye még tudományos felhasználást is lehetővé tesz. A hírek szerint az IBM még munkaállomást is tervez a Cell köré, bár ezek túlnyomó többsége valószínűleg a PlayStation 3-ra fejlesztő cégekhez kerül.

Szuperszámítógépes teljesítmény

A processzor elméleti maximális teljesítménye 256 gigaflops, azaz milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként, ez már-már szuperszámítógépes mércével mérhető. Tervezői szerint a chip önmagában nagyobb teljesítményre képes, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző Deep Blue számítógép. A Cell végleges változata várhatóan 4,6 GHz-en működik majd, egyes becslések szerint megfelelően optimalizált programkód futtatása esetén nyers számítási teljesítménye négy-öt modern, kétmagos szerverprocesszoréval mérhető össze.

A Cell összesen kilenc processzormagból áll, köztük egy 64 bites IBM Power architektúrájú központi egységet (PPE), amelyhez összesen nyolc egyszerűbb társprocesszor (SPE) tartozik. A PPE a specifikációk szerint két utasításszál párhuzamos végrehajtására képes és 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ez a mag gondoskodik az operációs rendszer futtatásáról és a nyolc társprocesszor vezérléséről. A társprocesszorok valójában igen egyszerű vektorprocesszorok darabonként nyolc végrehajtóegységgel és minimális méretű, 256 kilobájt memóriával.


A Cell processzor

Sok kicsi sokra megy

A PlayStation 3 konzol erejére jellemző, hogy négy Cell chipet tartalmaz majd, valójában azonban ennél több processzor is összekapcsolható. A chipet a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy több is együtt tudjon működni. Ma még elég extrémnek tűnhet, de a Cell segítségével megvalósítható, hogy amennyiben a PlayStation 3 konzol kifogy a teljesítményből, vezeték nélkül kapcsolatot létesít a lakásban található többi, Cellre épített berendezéssel és így azok is bekapcsolódnak a számítási feladatok elvégzésébe. Mindez csak jól megírt szoftverek kérdése.

Flexibilitása miatt a Cell elméletben számos területen jól alkalmazható, a játékkonzoloktól kezdve a szervereken át akár egészen a mobiltelefonokig. Sokak szerint a chip teljesítménye és rugalmassága miatt az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti a PC-s processzorokra, valamint azok gyártóira. Egyes elemzők azonban úgy tartják, a Cell felépítése egyben a hátránya is, mivel bonyolult és nehéz jól programozni, maximális teljesítményét pedig csak bizonyos típusú alkalmazások esetén lehet kihasználni. A 234 millió tranzisztorból álló chip ráadásul meglehetősen nagy méretű (90 nanométeres csíkszélességgel gyártva 221 mm2) és gyorsan melegszik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.