Szerzők:

2019. szeptember 19. 00:00

Kóstoljunk bele a kvantumprogramozásba!

Kvantumszámítógépet programozni nem csak rendkívül összetett feladat, de teljesen újfajta gondolkodást is igényel - az előadásban megnézzük, hogy is lehet mindezt egyszerűbbé tenni.

Az elmúlt egy-két évben egyre-másra érkeznek a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos bejelentések a világ nagy tech-cégeitől. A jelenleg ismert prototípusok mindegyikét lehagyja még egy hagyományos számítógép. Viszont amint valaki eléri a bűvös 40 qubit körüli határt, egy olyan szuperszámítógép birtokosa lesz, amelyhez képest a világ teljes hagyományos számítási kapacitása eltörpül. A probléma csak az, hogy kvantumszámítógépet programozni borzasztóan nehéz és teljesen más gondolkodást igényel, mint a von Neumann-gépek programozása. Aki szeretne részt venni a várható kvantum-aranylázban, annak érdemes már most elkezdenie a felkészülést.

A HWSW free! meetup-sorozat 2019. május 21-i állomásán Farkas Bálint (TNT Systems) és Szabó Márk (Microsoft) mutatta be, hogy mi is teszi a kvantumszámítógépet ennyire erőssé és egyben ennyire komplexszé, illetve a  Microsoft Q# nyelvét, ami ezt a komplexitást igyekszik kezelhetővé tenni.

25:11
 

Bevezetés a kvantumprogramozásba - Farkas Bálint (TNT Systems) és Szabó Márk (Microsoft)

Még több videó
a címlapról