Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 23. 09:29

Kipróbáltuk: Dell XPS 13 és XPS 17 (2020)

Kompakt és még kompaktabb, elegáns munkagépek - csak csatlakozóból lenne rajtuk több.

Az elmúlt években a kompakt Dell XPS 13 notebook közkedvelt névvé vált a vállalati laptopok piacán, miután hajszálvékony kijelzőkáváival és tisztességes teljesítményével gyorsan bevéste magát a köztudatba. A gép 2020-as kiadása sem okoz csalódást - ráadásul már itthon is elérhető a notebook (nagyon) nagy testvére, a Dell XPS 17, amely az ismert kialakítást méretes kijelzővel és dedikált grafikával toldja meg.

xps131701

JÓL BEVÁLT DIZÁJN

A páros a jól ismert dizájnba öltözött, a vékony készülékház mindkettőnél alumínium borítással érkezik, a csuklótámasz pedig kellemes tapintású, szénszálas felületet kapott, közepén az üveg borítású, az XPS 17 esetében gigászi méretű touchpaddal. A két gép megjelenése letisztult, kifejezetten elegáns, a vékony kávák pedig még 2020-ban is kifejezetten megnyerők - az XPS 17 masszív képernyője a gépet kinyitva szinte "sokkolóan" hat.

xps131709

Az nem jön meglepetésként, hogy az XPS 13 a táskákban kényelmesen elfér, a legvastagabb pontján is kevesebb mint 9,6 milliméteres notebook 1,3 kilogrammos tömegével nem zavar sok vizet a hátizsákban vagy oldaltáskákban. Az viszont talán már meglepőbb, hogy kategóriájához képest 17 hüvelykes nagy testvér is kifejezetten táskabarát, a pengevékony kijelzőkáváknak hála sok 15 hüvelykes gépnél is kevesebb helyet foglal, alig több mint 374 milliméter széles, és legvastagabb pontján sem éri el a 13,2 millimétert. Mintegy 2,5 kilójával az eszköz persze jóval nehezebb mint kisebb testvére, ugyanakkor ekkora kijelzőért és a tiszteletet parancsoló vasért cserébe teljesen vállalható a némi plusz izommunka.

xps131710

Az XPS 17-en található, 17 hüvelykes, 4K panel 16:10-es képarányának hála valójában a "normál", 3840x2160 pixeles 4K felbontásnál nagyobb, 3840x2400 képpontos (UHD+) értéket kínál. A masszív pixelszámhoz élénk színek és izmos, 500 nites maximális fényerő párosul, így erős környezeti fényben is gond nélkül olvasható a kijelző- de ugyanez igaz az XPS 13,3 hüvelykes, Full HD paneljére is. Az erős háttérfényben történő olvasást a matt borítás is segíti.

xps131706

A kijelzők fölött elhelyezett, egészen apró webkamera 720p felbontású - sajnos fizikai retesz nem jutott a szenzorra, így vékonyra vágott szigszalagra és biztos kézre lesz szükség, ha valaki biztosra menne privát szférája védelmében.

ERŐBŐL NINCS HIÁNY

A frissített vas mindkét modellben a várakozásoknak megfelelően, hibátlanul muzsikált: az XPS 13 négymagos Intel Core i7-1065G7 processzora, és az XPS 17 nyolcmagos Core i7-10875H lapkája is gond nélkül tette a dolgát (előbbi 8, utóbbi 16 gigabájt RAM társaságában). A mindennapi munka, szövegszerkesztés, böngészés, csevegés vagy filmezés során sem az XPS 13, sem pedig az XPS 17 esetében nem tapasztaltunk semmiféle erőlködést vagy fennakadást - ez persze ebben a kategóriában abszolút el is várható a gépektől.

xps131704

Az XPS 17-re a dedikált grafikának hála a játékokat ráereszteni sem ördögtől való gondolat, Full HD felbontás mellett a Fortnite például maximumra húzott grafikus beállításokkal is hozta a 60 FPS-es tempót és hasonló volt a helyzet a Call of Duty Warzone esetében is. A felbontást 4K-ra állítva ugyanakkor már jelentősen lezuhannak a másodpercenkénti képkockaszámok - Full HD-ig azonban a nagyobbik masina játékra is kiválóan bevethető, még ha sivít is a ventilátor a komolyabb terhelésen. Cserébe viszont a gép nem melegedett fel túlzottan - az XPS 13 esetében pedig szinte egyáltalán nem tapasztaltunk érezhető melegedést a mindennapi feladatok során.

xps131703

KARCSÚ CSATLAKOZÓVÁLASZTÉK

Sajnos a vékony eszközökön a csatlakozókkal a gyártó nem volt túl bőkezű, az XPS 13-on összesen két Thunderbolt 3-as USB-C aljzatot, egy microSD kártyaolvasót, illetve egy headset-jacket találunk. Ezt a nagyobb modell további két Thunderbolt 3 porttal toldja meg, illetve esetében teljes értékű SD-kártya foglalat jutott az eszközre. A legtöbb (vezetékes) periféria csatlakoztatásához tehát szükségünk lesz valamilyen átalakítóra.

xps131705A gyártó az XPS 13-hoz egy mezei, egyetlen USB-A portot biztosító adaptert mellékel, így legalább a vezetékes egeret, netán pendrive-ot az eszközre tudjuk dugni (persze nem egyszerre), az XPS 17 dobozában pedig egy USB-A, illetve HDMI aljzattal rendelkező átalakítót találunk. A mellékelt kiegészítőkkel tehát már munkába állíthatók az eszközök, jó eséllyel ugyanakkor a későbbiekben szükség lesz további adapterek, netán USB-C-s dokkoló vásárlására ha egyszerre több perifériát is bevetnénk az eszközökkel - esetleg Wi-Fi helyett vezetékes internetkapcsolatra támaszkodnánk.

xps131707

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A billentyűzet a két gépen hasonló élményt kínál, bár a billentyűutak lehetnének egy kicsivel hosszabbak, a klaviatúra alapvetően kényelmes gépelési élményt kínál. Az egyetlen említést érdemlő hátrány a bekapcsológomb pozíciója lehetne, az ugyanis a funkcióbillentyűk sorának jobb szélén található - ám a Dellnek sikerült ügyesen elejét vennie az akaratlan leütéseknek. Pozíciójából adódóan a billentyűzet jobb felső sarkában lévő gombot más notebookokról áttérve sokan megpróbálhatják megszokásból leütni (több konkurens modellen ezt a helyet a Delete billentyű foglalja el) ugyanakkor a bekapcsológomb ellenállása a Dell XPS 13 és XPS 17 modelljein a többi billentyűénél jóval nagyobb, így gyorsan észreveszi az ember ha rossz helyen tapogatózik. Egyszerű, de kifejezetten leleményes megoldásról van szó, amellyel a billentyűzet egységes marad, és nem kell a készülékházon külön nyílást vágni egy szeparált bekapcsológombnak. A billentyűbe építve egyébként egy ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott, ez utóbbi gyorsan és pontosan teszi a dolgát.

xps131708

A touchpad mindkét gépen pontos, a multitouch gesztusok is jól használhatók rajta, néha ugyanakkor előfordult, hogy egy-egy bökés-kattintást nem regisztrált, alapvetően ugyanakkor kényelmesnek mondható a használata. Különösen igaz ez az XPS 17 irdatlan nagy érintőfelülete esetében, amelynél az eszköz a gépelés közben véletlenül rálógó tenyeret figyelmen kívül hagyja, így nem kell az elmászó kurzortól vagy véletlen kattintásoktól tartani.

EGÉSZ NAPOS ÜZEMIDŐ

A mindennapi irodai munka során a páros mindkét tagja teljesen korrekt akkus üzemidőt produkált, egy teljes munkanapot végigdolgozva - ami az XPS 17 4K panelje mellett kifejezetten látványos teljesítmény. Nagy lapmennyiséget mozgató böngészéssel, szövegszerkesztéssel, fejhallgatós zenehallgatással a nagyobb modell közel 9 órát bírta, az XPS 13 pedig mérsékelt fényerővel a 11 órát is át tudta lépni - a gépekkel sem katasztrófa tehát, ha reggel a töltőt elfelejtjük betenni a táskába, persze játszani vagy videót szerkeszteni az XPS 17-en azért ebben az esetben ne álljunk neki.

Az XPS széria vállalati fókuszát az árazás is jól mutatja, a 2020-as XPS 13 bruttó 800 ezer forint környéki indulóáron érhető el, az XPS 17 kezdőára pedig bruttó egymillió forint háza táján mozog. A vaskos árcédulákért ugyanakkor tetszetős külsejű, könnyen hordozható és remek teljesítményű gépeket kapunk, melyek egyetlen hátránya talán a visszafogott csatlakozópaletta lehet - ugyanakkor ha ez valakinek nem jelent különösebb problémát, nehéz belekötni a párosba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról