Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 1. 09:31

Kipróbáltuk: Sony Xperia Z: a nagy számok bűvöletében

Az idei év tűzijátékát ezúttal a Sony kezdte meg. Az Xperia sorozat tovább folytatta a hagyományokat és ismét egy nagyon szép termékkel örvendezteti meg a piacot, ami ezúttal nem csak dizájnnal és néhány hangzatos Sony technológiával, de minden geek szívét megdobogtató specifikációval és képességekkel próbál figyelmet vonzani.

A Sony Xperia Z két hete mutatkozott be a CES-en, de máris sikerült egy rövid teszt erejéig megvizsgálni 2013 első csúcskategóriás androidos okostelefonját. Az első, már inkább aggályos adat a mobillal kapcsolatban a kijelző mérete, ugyanis a tavalyi 4,7 hüvelykes trend után idén már az 5-ös szám a nyerő. Kézbe véve a mobilt azonban megnyugtató volt, hogy az Z nem nem lett szélesebb, mint a tavalyi készülékek, a fogása körülbelül azonos, mint egy HTC One X-é vagy egy Samsung Galaxy S III-é. Valamivel hosszabb azoknál, emiatt nehezebb az egykezes használat, de ha hajszálnyival is, még mindig a vállalható kategóriában van. A méretéhez képest a súlya kifejezetten alacsony, az iPhone-nál könnyebb, a One X-nél 9 grammal több, 144 gramm.

Ne félj, ha csobban!

Az elit hangulatot viszont csak messziről árasztja a Z, a borítása sajnos kissé olcsó hatású, kopogós műanyag. A forma valahol félúton van az iPhone és a Nexus 4 között, azzal a különbséggel, hogy a Nexus hologramhatású hátlapja helyett sima, üvegfelületet utánzó műanyagot kapunk. Az oldalak csinosak viszont, leszámítva a nyakpántnak szánt lyukat az egyik sarkon, amit nem használva csak egy koszfogót kapunk.

Az összes csatlakozó rejtett, zárt ajtók mögött kapott helyet, ami a mindennapi használat során fájdalom, sőt, biztosak vagyunk benne, hogy a sokat zenét hallgatók előbb-utóbb letörik a fedelet. A pozitívum viszont az, hogy a csatlakozók nem csúfítják el a mobil oldalait, az igazi magyarázat pedig az, hogy ez kellett ahhoz, hogy az Xperia Z vízálló legyen. Tóba ne dobjuk azért, a vízállóság 1 méterig érvényes, a Motorola Defy-hez képest egyszerűbb megoldás, a besorolása IP57. Inkább az esőben chatelés, sörbe ejtés és a fürdőkádban facebookozás a tervezett környezet, nem a búvárkodás és az aquaparkozás. Várhatóan, a vezetéknélküli kommunikációs megoldások és a vezetéknélküli töltő terjedésével az enyhe vízállóság alapképesség lesz 2-3 éven belül minden legalább középkategóriás modellnél.

Full HD

A jelenbe nézve viszont, 2013-ban a húzóspecifikáció az 1080p lesz, minden gyártó ilyen felbontással hozza majd csúcsmodelljeit. A várakozásoknak megfelelően gyönyörű a Z képe, a színek dinamikusak, teltek, a fotók és grafikai elemek részletgazdagok. Ez viszont már tavaly is igaz volt minden 720p-s IPS kijelzőre, szabad szemmel csak nagyon közelről (20cm) nézve észlelhető különbség a 720p és az 1080p között. Tim Cook azonban újrafogalmazhatja beszédét, ugyanis a kijelző képpontsűrűsége 441 ppi, ami már 35 százalékkal több, mint a híres Retina az iPhone 5-ben.

Pixeleket nem nagyon látunk, életszerű távolságban tartva makulátlan képet kapunk és elborzadva gondolunk vissza a 3-4 évvel ezelőtt még elfogadhatónak tartott 320x480-ra. Az 1080p kijelző legnagyobb előnye azonban nem maga a szépség, hanem az, hogy a Full HD tévével azonos felbontású és képarányú is, ami azt jelenti, hogy a mobilra tervezett felületek pixelpontosan ugyanúgy jelennek meg a tévén is.

Erre a Sony már rá is játszik, egyszerű beépített eszközök vannak a kijelző tükrözésére, illetve a médiatartalmak katalogizálására és külső kijelzőn való lejátszására. Az Android 4.2 Miracast-támogatása révén pedig mindez gyártófüggetlenné tehető. Játékra, médiafogyasztásra, internetezésre egy tökéletes személyes eszköz akár a saját, akár egy külső kijelzőn. Telefonként ne tekintsünk rá, a célcsoport nem az állandóan fecsegő, hanem az intenzív online életet élő személy.

Vegyes fogyasztás

A médiafogyasztásban a kép mellett fontos szerepet játszó hang minősége azonban kiábrándító. Valószínűleg a felhasznált anyagok hatása, de a beépített hangszóróval szörnyű dobozhangja van az Xperia Z-nek, és sajnos jó minőségű fülhallgatóval sem sokkal jobb a helyzet. Ez egy komoly rossz pont, egy csúcskészüléktől elvárható lenne, hogy ne csak a számokkal leírható, látható dolgokban legyen erős.

Például a fényképező esetében: a specifikáció ámulatba ejtő: 13,1 megapixeles hátlapi kamera jól hangzik, s nagyon is szép képeket csinál a Z. Sorozatfelvétel ugyan van, ráadásul akár 10 kép is készülhet másodpercenként, de ehhez külön sorozatmódba kell kapcsolni a szoftvert. Sőt, találunk divatos képeffekt módokat is, amit a fejlesztők olyan szerencsétlenül oldottak meg, hogy az egyébként bivalyerős hardvert is megfektetik. Valós időben 9 különböző effekt előnézeti képe közül választhatunk bekapcsolt kamera mellett.

A mobil az ilyen Sonyra még mindig jellemző hibákat leszámítva villámgyors, az androidos felületek reszponzívak, illetve minden jól megírt natív alkalmazás is megdöbbentően sima, akadásmentes. A négymagos, 1,5 GHz-es Qualcomm Snapdragon és a beépített Adreno 320 GPU is ugyanaz, ami a Nexus 4-et is fűti, a nagyobb felbontás nem okoz látható lassulást. Külön öröm, hogy a Sony szoftvermódosító részlege szinte teljesen visszahúzódott és leszámítva néhány finomhangolást az alap Android 4.1.2-n, a Holo átszínezését (de nem átszerkesztését) és néhány kiegészítő funkciót, ezúttal a japán gyártó nem gyalázta meg az Androidot.

Frappáns szoftveres finomságok, békén hagyott Android

A HTC-nél a legutóbbi Sense-frissítés óta elérhető energiatakarékos mód itt is megjelenik Stamina mód néven, ez főleg a háttéradatkapcsolat korlátozásával próbál plusz üzemidőt nyerni. Találunk még egy Sony alkalmazás-piacteret, amit a Samsungtól sikerült ellesni, Walkman márkázott zenelejátszó szoftvert, médiakatalógust, illetve saját mashupokat az autós módra és a külső kijelző csatlakoztatására.

A legpofásabb beépített alkalmazás egy eseménykezelő, amiben különböző időszakokra bontva meghatározhatjuk, hogy bizonyos feltételek teljesülésekor mi történjen. Beállíthatjuk például, hogy ha este töltőre dugjuk a mobilt, akkor kapcsolja le az értesítéseket, vagy épp indítson el egy alkalmazást, amikor lehúzzuk, akkor pedig kapcsolja vissza a fényerőt. Külső eszközként szóbajöhet töltő, fülhallgató, headset, tévé, Wi-Fi vagy bármilyen egyéb csatlakoztatható eszköz vagy akár NFC-tag is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezeken kívül azonban az Xperia Z mindössze annyit tud felmutatni, hogy már januárban a piacon van. A japán gyártónak komoly reményei vannak a készülékkel kapcsolatban, de valójában már a Sony is csak egy árnyék az okostelefon piacon. Semmi olyan képessége nincs a mobilnak, ami miatt a tudatos vásárlók rohannának az üzletekbe megvenni.

Nem üt

A plusz három tized hüvelyk képátló és az 1080p felbontás önmagában kevés még a tavalyi év modelljeihez viszonyítva is, a gyors, simán futó szoftver pedig ebben a kategóriában már alapelvárás,  nem különleges képesség. Nem valószínű, hogy ez a modell komoly sikereket ér majd el, főleg úgy, hogy tudjuk, érkezik a Samsung Galaxy S IV, illetve február 19-én a HTC új zászlóshajója, emellett a CES-en bemutatkoztak hasonló specifikációkat felvonultató mobilok a Huawei és a ZTE kínálatában is. A modell sikere tisztán azon múlik majd, hogy a Sony hogyan árazza, ezt azonban egyelőre nem tudjuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról