Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 2. 11:37

Kipróbáltuk: Dell Venue Pro

Rendkívül egyedi telefonnal jelentkezett a Dell: hatalmas méretek, megosztó design, Windows Phone 7 és hosszában szétcsúsztatható kialakítás, teljes fizikai billentyűzettel. Megállja a helyét mindennapi használatban, vagy csak kuriózumként kerül be a köztudatba? Kipróbáltuk.

A Dell nem idegen az okostelefonok piacán, a texasi cég már korábban is megpróbált betörni a mobiltelefonos piacra Windows Mobile alapú készülékekkel, sikertelenül. Nemrég azonban  újraindult a Dell telefongyártása, ehhez később társult a régi partner Microsoft operációs rendszere is. A Venue sorozat is ezt a kettősséget tükrözi, míg az eredeti Venue egy androidos okostelefon, a Pro utónévvel ellátott verziója azonban már windowsos alapokon működik.

Harmatos hardver

Az Androidhoz hasonlóan a Windows Phone 7 legnagyobb előnye, hogy adott szoftveres keretek mellett a gyártókra bízza a termék kialakítását, így ők dönthetnek számos, a kialakítással kapcsolatos kérdésben. Az iPhone legnagyobb hátrányának sokan (és sokáig) a fizikai billentyűzet hiányát rótták fel, ehhez a döntéséhez az Apple máig sziklaszilárdan ragaszkodik - a készülék így könnyű és vékony lehet, cserébe azonban problémás a szövegbevitel. Íráskor nem látjuk az egész képernyőt, emailt gépelve például nem látunk egyszerre néhány szónál többet, csevegéskor pedig a partner válaszait veszítjük szem elől. Ezekben a problémákban az Android is osztozik, a képernyőn megjelenő billentyűzettel nehézkes a folyamatos szövegbevitel.

A Venue Pro jellegzetes kihúzható billentyűzete pontosan ezt a problémát kívánja megoldani. A Palm Préhez hasonlóan lefele kihúzható beviteli eszköz kiválóan használható, mind a kiosztás, mind a billentyűk bevonata és nyomáspontja kitűnő, hosszabb szövegek bevitele sem okozott különösebb gondot. Bár a telefon hosszában csúszik szét, a billentyűzet elég nagy maradt, szélességében pedig eléri az etalonnak számító BlackBerryket, így túlságosan összezsúfolt gombokról nem beszélhetünk.

A telefon lételemének számító gépelést tehát sikerült jól megoldani, a kialakítás miatt azonban kompromisszumokat kell kötnünk. Az amúgy is igen súlyos (195 gramm) telefont hosszában kettécsúsztatva ugyanis elég nehéz még két kézben is egyensúlyozni, a billentyűzetnél megragadva ugyanis folyamatosan fejre akar esni. Néhány nap után rá lehet érezni a megoldásra, mutatóujjal kell alátámasztani - de tény, hogy a billentyűzet használatához mindenképp két kézre lesz szükség, egy kézzel inkább az érintőkijelzőt érdemes használni.

A telefon szépségét megítélni nem a mi tisztünk, a leendő felhasználók ezt kiválóan meg tudják tenni, így maradjunk annyiban, hogy a több mint 120 milliméter hosszú, 195 grammos telefon feltűnő, látványos jelenség. A Venue Pro szétcsúsztatva még nagyobb lesz, és ilyenkor előbukkan a finoman mintázott hátlap is. Sajnos mind az anyagválasztás, mind az összeszerelési minőség komoly kivánni valót hagy maga után, a műanyagok kellemetlen tapintásúak, az oldalsó fémesnek tűnő berakás pedig nem fém. A csúszka mechanikája jó, azonban mind összecsukva, mind kinyitva mozog kissé, zárt helyzetben pedig nem csukódik tökéletesen össze, a képernyőt tartalmazó rész alul lelóg a billentyűzetről. Ezek az apróságok szőrszálhasogatásnak tűnnek, de más gyártók csúcstelefonjairól sugárzik a minőség, ezt a Dell nem adja.

A nagy méret egyik magyarázata a hatalmas, 4,1 hüvelykes kijelző. Az AMOLED rendszerű darab felbontása a platformnál megszokott 800x480 pixel. Szemből nézve a képe kissé túl meleg, a vastag, Gorilla Glass üveg borításnak köszönhetően azonban elfordítva egyre kékesebbé válik, így mindig a sárgás és a kékes között változik, betekintési szögtől függően. Szerencsére a gyártónak sikerült megoldania az karcálló üvegfelület tükröződésének csökkentését, az ívelt kialakításnak is betudhatóan napfényben nem csak saját magunkat látjuk a képernyőn.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Venue Prót ugyanaz a processzor hajtja, mint az ősz óta megjelent összes Windows Phone 7-et futtató készüléket, az első generációs, 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon, Adreno 200 grafikus gyorsítóval. A platformra optimalizált operációs rendszer egyre gyorsabb, a sorozatos frissítéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az alkalmazások elindításához szükséges idő. Ennek megfelelően lassulásokkal nem találkoztunk, a rendszer minden körülmények között gyors maradt, csak a rosszul programozott külső alkalmazások akadtak fenn néha, ha lassú az internet. Apró bosszúság, hogy a kikapcsolt telefont hálózatra dugva bekapcsol, és nem is kapcsolhatjuk ki, amíg a töltőt ki nem húztuk.

Az akkus üzemidő hozza az átlagot, a Venue Pro másfél napot könnyedén működött egy feltöltéssel. A nagy kijelzőt figyelembe véve ez jónak számít, bár a fényereje még maximális fényerő mellett is meglehetősen halvány. Óvatosabb használat mellett sz üzemidő két-három napra is kitolható, de ehhez ki kell kapcsolni a 3G-t és a folyamatos adatszinkronizációt is.

Szoftveres gondok

A Venue Pro koncepciója sajnos elbukik az operációs rendszer választásánál. Köntörfalazás nélkül kijelenthetjük, hogy a Windows Phone 7 egyelőre nem igényli a teljes fizikai billentyűzetet, a telefont ugyanis gyakorlatilag nem fogjuk semmi olyanra használni, ami sok gépelést igényel. Ez persze általánosítás, a kiváló Office-integráció kapcsán akár el is képzelhető olyan irodai patkány, aki a Balaton-parton telefonjáról írja meg az üzleti ajánlatot, de ehhez tényleg fanatikusnak kell lenni. A csevegőalkalmazások hiánya és a limitált alkalmazásfelhozatal viszont azt jelenti, hogy nagyon ritkán fogjuk használni a teljes billentyűzetet. (frissítés: Egyik lelkes olvasónk közben talált legalább egy csevegő-alkalmazást, a Messenger by Miyowa nevű program segítségével csatlakozhatunk az MSN hálózatra.)

Egy weboldal címének beírása, egy tweet, vagy egy pár szavas e-mail esetében a virtuális billentyűzet is pontosan ugyanolyan jól működik. csak ezért nem fogjuk két kézre venni a telefont, szétcsúsztatni a billentyűzetet, majd elkezdeni gépelni. A hatalmas Venue Prón egyszerűen néhány mozdulatnál többre van szükség a teljes billentyűzet használatához, ami gyakran a testhelyzetünk megváltoztatását is igényli. Használat közben megfigyelve magunkat nyugodtan kijelenthetjük: az őszi, sok korlátot megszüntető frissítésig a fizikai billentyűzet felesleges a Windows Phone 7-es telefonokhoz.

A Dell a telefon szoftverébe sem nyúlt bele, csupán egy előre telepített mobilnet-beállító alkalmazással érkezik a Venue Pro, amely segít gyorsan szolgáltatónkhoz konfigurálni a készüléket, így kézbe vételtől fogva másodpercek alatt indulhat a netezés. Az alkalmazás a Windows Phone 7 sajátosságainak köszönhetően persze el is távolítható az eszközről. A texasiak kihagyták a platform kínálta egyetlen valódi lehetőséget a mobil egyedivé tételére, nincs exkluzív alkalmazásbolt. Mint ismeretes, a Windows Phone 7 megengedi, hogy a gyártók saját alkalmazásboltot indítsanak saját készülékeik számára, ezzel a lehetőséggel a HTC, a Samsung és az LG is élt.

Konklúzió

A Dell Venue Pro elé ambíciózus célokat tűztek ki készítői, a Windows Phone 7 vállalati környezetbe történő elterjesztése hárult rá. A Dell saját, belső használatú céges telefonjait is erre a modellre cserélte le BlackBerrykről, részben mert ennyire jónak tartják a telefont, részben pedig a használat során megszerzett tapasztalatok gyorsabb visszatáplálása érdekében.

A hardver nem rossz, az anyagminőséggel kapcsolatos problémákat leszámítva kifejezetten jó alapot adna - a rendszer azonban nem segít kiaknázni a kialakításban rejlő potenciált. A kiváló billentyűzet használatára a Windows Phone 7 egyelőre nem ad elegendő lehetőséget, a kérdésre érdemes lesz majd a szeptemberi frissítés után visszatérni. Addig csak azoknak ajánljuk a telefont, akik számára a megosztó design nem gond, és pontosan tudják, hogy miért van szükségük a teljes billentyűzetre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról