Szerző: Bányai György

2008. március 5. 10:33

Kipróbáltuk: Apple iPod nano, a harmadik generáció

Az Apple 2001-től létező iPod-sorozata két dologról feltétlen híres: megfelelő fülhallgató használatakor kivételesen egyenletes hangképet tud nyújtani, illetve Európában erősen túlárazott is. Igaz ez a tesztünk alanyára, a harmadik generációs iPod nanóra is, de szerencsére a mintaboltok árainál olcsóbban is hozzá lehet jutni.

[HWSW] Az Apple 2001-től létező iPod-sorozata két dologról feltétlen híres: megfelelő fülhallgató használatakor kivételesen egyenletes hangképet tud nyújtani, illetve Európában erősen túlárazott is. Igaz ez a tesztünk alanyára, a harmadik generációs iPod nanóra is, de szerencsére a mintaboltok árainál olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Az iPod nano már a harmadik modellfrissítést kapta, itt már nyoma sincs az első széria extrakönnyen karcolódó műanyag burkolatának, melyen a felületi sérülések már az első napokban frusztrálták a leggondosabb tulajdonosokat is. Az Apple tavaly szeptemberben újította meg teljes iPod termékskáláját, melyben a vadonatúj iPod Touch mellett a négy, illetve nyolc gigabájtnyi zene elnyelésére alkalmas iPod nano keltette a legnagyobb feltűnést.

Nézzünk filmeket a parányi képernyőn

Az előző modellektől -- amelyek a 2004 januárjában bemutatott iPod mini formavilágát vitték tovább -- jelentősen eltérő, szuperlapos külsőben megjelenő harmadik generációs modell az elődöknél szemmel jól láthatóan szélesebb, anódizált alumínium előlapot kapott. A korábbi 176 x 132 képpontos helyett 320 x 240 képpontos kéthüvelykes kijelzőt zár a külső magába, amelyen H.264 fájlformátumú, 640 x 480 képpontos filmeket is nézhetünk, 30 képkocka másodpercenkénti frissítéssel. A filmlejátszás sajnos röcögősebb az első videolejátszásra is alkalmas, 2005. végén bemutatott ötödik generációs iPodnál: bár újabb a nano hardvere, egyben gyengébb is az idősebb nagytestvérénél.

A lejátszandó dal kiválasztása közben mostantól az adott album borítója is megjelenik
A lejátszandó dal kiválasztása közben mostantól az adott album borítója is megjelenik

A nano négy, illetve nyolc gigabájtnyi zene, film, vagy kép tárolására, valamint lejátszására alkalmas. Az új kezelőfelület a korábbi fájlböngészési módokon kívül az iTunes szinkronizáló szoftveren látott albumtekergetős CoverFlow nézetet is kínálja. A menürendszer a korábbi iPodokban látottaknál -- a nanó sorozaton túl az összes korábbi iPodot is ideértve -- jóval informatívabb, a függőlegesen kettéosztott képernyőn mostantól az előre beállított hangzások frekvenciánkénti nyolc oszlopa, illetve az albumok borítói is megjelennek, utóbbi akár az előadó, akár az album kiválasztása közben is.

Na igen, a hangminőség!

A nano hangminősége a piac többi résztvevőjével összevetve kivételes, a mellékelt fülhallgató egyenletes hangkép esetén, kikapcsolt hangszínszabályzó állásban természetesen adja vissza a hangélményt. Azok számára, akik erőteljes mélyekre vágynak magasabb hangerőn is, terhelhetőbb, hangerőtűrőbb fülhallgató beszerzését javasoljuk, de semmiképp sem a 2-3 ezer forintos kategóriából. A lejátszó nem fullad bele a terhelt üzembe, a gyenge láncszem ekkor maga a mellékelt füles. Mindezek ellenére a legszebb hang kikapcsolt hangszínszabályzó-állásban jön ki a lejátszóból, tehát akkor, amikor a mélyeket és a magasakat nem emeljük ki. Ez a komolyzenének is kedvez, igen széles színpadot képzelhetünk magunk elé egy zenemű hallgatásakor. A hangzás a legkevésbé sem fojtott, elkülöníthetőek a hangszerek, tágas a tér.

Tok nélkül sehova! A tükörfényes burkolat tradicionálisan gyűjti a karcokat
Tok nélkül sehova! A tükörfényes burkolat tradicionálisan gyűjti a karcokat

A lineáris frekvenciamenet természetesen egyéb esetekben is jól jön, nem ad a nano kellemetlen, egyéb termékek esetében akár erőltetettnek is mondható, finomhangolt pluszt egy hifi, vagy egy autórádió bemenetére kapcsolva sem, e hangeszközök megszokott tónusában, azok beállításaiban szólalhat meg a nanóról játszott zene is. Ezt az MP3-lejátszók többsége nem kínálja, apróbb trükkökkel próbálják a gyártók első hallásra kellemesebb hangúnak beállítani az olcsó készülékeiket -- ehhez jól jön a készüléken található demódal is --, mely beállítások azon kívül, hogy egyedivé, akár gyártóra jellemző hangúvá teszik a terméket, még a sokszor a mellékelt igen silány minőségű fülhallgató gyengeségeit is képesek palástolni.

Az ötödik generációs iPod mellett látszik az új nano törpesége
Az ötödik generációs iPod mellett látszik az új nano törpesége

Óceánnyi árkülönbség

A készülék külső megjelenése lehengerlő, a 69,8 x 52 milliméteres ház mindössze 6,5 milliméter vékony, a fém alkalmazása pedig minőségi benyomást kelt. A lejátszó méretekhez képest nehéz, a nano 49,2 grammos értéken állítja meg a mérleg mutatóját. A hazai Apple shopokban az ezüstszínű négygigás modellt 44900 forintért, a dupla tárhellyel rendelkezőt ezüst, világos-zöld, türkiz, lila és fekete színekben 59900 forintért vásárolhatjuk meg.

Az internet segítéségvel azonban ennél alacsonyabb árakat is fellelhetünk, az ezüst nyolc gigabájtos modellért 48500 forintot is elég kiadnunk néhány hazai bolt választása esetén. Ennél már csak a tengerentúl 150, illetve 200 dolláros ára alacsonyabb. E két utóbbi összeg meglehetősen furán aránylik a hazai márkakereskedők áraihoz, de ez szinte kivétel nélkül az összes Apple terméknél tapasztalható, a vállalat közel 50 százalékos extraprofitot hajtó európai árazásával függ össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról