Szerző: Ady Krisztián

2006. június 12. 08:41

Kipróbáltuk: Apple iMac, MacBook Pro, Mac mini

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a januári Macworld Expo konferencián mutatta be a vállalat első Intel processzoros számítógépeit, melyek azóta világszerte piacra is kerültek. Az első inteles iMac-eket szinte azonnal elkezde szállítani az Apple, a MacBook Prókra egy kicsit azonban várni kellett. Az inteles Mac-ektől valódi áttörést vár az Apple, jelentősen növelni szeretné piaci részesedését, és erre a legújabb, legerősebb intel platformra épített számítógépek komoly esélyt is adnak.

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a januári Macworld Expo konferencián mutatta be a vállalat első Intel processzoros számítógépeit, melyek azóta világszerte piacra is kerültek. Az első inteles iMac-eket szinte azonnal elkezde szállítani az Apple, a MacBook Prókra egy kicsit azonban várni kellett. Az inteles Mac-ektől valódi áttörést vár az Apple, jelentősen növelni szeretné piaci részesedését, és erre a legújabb, legerősebb intel platformra épített számítógépek komoly esélyt is adnak.

20" iMac

Az iMac-ek az Apple LCD-monitorral egybeépített számítógépei. Az új iMac külsejét tekintve semmiben sem tér el a korábbi modellektől, a belső azonban alaposan megújult. Az Intel Core Duo processzor mellé Radeon X1600 grafikus kártya párosul. A jelentősen erősödött számítógépek pontosan ugyanannyiba kerülnek, mint a korábbi iMac-ek, teljesítményük azonban jóval nagyobb az előd G5-ös Mac-eknél.

A 20"-os iMac, melyet alkalmunk nyílt kipróbálni, a dizájn és a tervezés csúcsa, az 1680x1050 pixeles, gyönyörű képet biztosító szélesvásznú monitor mögött egy 2 GHz-es processzor, 1 gigabájtnyi memória, saját antennával rendelkező Bluetooth 2.0(+EDR) modul, AirPort Extreme WLAN-kártya, 160 gigabájtos SATA merevlemez, illetve DVD-író bújt meg. A kijelző valóban bámulatos képet produkált, a háttérvilágítás egyenletessége zavarba ejtő, a kijelző széleinél is pontosan olyan a fényerő, mint a kép közepén. A kétmagos processzor villámgyorsan futtatta a Mac OS X operációs rendszert, a bekapcsolástól számítva 35 másodpercen belül már dolgozhattunk is.

A bivalyerős számítógép szó szerint hangtalanul üzemelt. A csendes hűtést a monitor hátán és alján kialakított nyílások tovább erősítik, a gép könnyedén átszellőzik. A külső perifériák csatlakoztatásánál három USB-portra, illetve két FireWire kapura kell szorítkoznunk, de a billentyűzeten és az egeren kívül -- melyet a billentyűzetben lévő hubhoz is csatlakoztathatunk -- mást nem is kell használnunk, hiszen mindent integrálva kapunk, még az iSight kamerát is. A készülék beépített hangszórói is jobban szóltak a vártnál, a hangerő is több mint elegendő.

Apple Apple Apple Apple

A Radeon X1600 grafikus kártya 128 megabájtnyi memóriával rendelkezik, teljesítménye a natív felbontáson futtatott játékokhoz egy kicsit halovány, a Mac OS X hardveresen gyorsított felületét viszont kifogástalan sebességgel futtatja.

Mac mini

A Mac minik új generációja lényegében egy noteszgép alkatrészeit tartalmazza a miniatűr házban. A kipróbált változatnak közel ugyanazok voltak a paraméterei, mint az iMac-é, a processzor azonban csak 1,66 GHz-es volt, na nem mintha ez nem nyújtott volna megfelelő teljesítményt. A rendszer gyenge pontját elsősorban az 5400-as fordulatszámú merevlemez jelenti, az eredetileg noteszgépekbe szánt 2,5 hüveylkes meghajtó gyenge teljesítménye sok memóriával azonban meglepően jól kompenzálható.

A grafikus felület futtatásáról a chipkészletbe integrált, rendszermemóriából dolgozó, ennek megfelelően szerény teljesítményű GMA950 grafikus lapka gondoskodik, a hardveres gyorsítás szerencsére ennek a megoldásnak sem okoz problémát, minden szépséges effektet megkapunk, ami a Mac OS X 10.4-gyel érkezett. Az inteles Mac mini hajszálnyit hangosabb --persze így is jóval elmarad egy átlagos PC hangjától --, mint az elöregedett PowerPC G4-es elődök, a teljesítményugrás azonban itt jóval nagyobb. A minik igazán megérdemelték az új platformot és ezzel a legerősebb PC-k közé léptek elő.

Apple Apple Apple Apple Apple

Az új Mac minin már audiobemenet is található, az USB-portok számát pedig bónuszként négyre növelték, így elmondható, hogy az Apple valóban reagál a felhasználók igényeire. Az új Mac mini egy szuper kis erőmű lehet az asztalunkon, alig nagyobb helyen, mint egy külső DVD-író, ami az új platformnak köszönhetően akár már a nagyfelbontású (HD) videókkal is könnyedén megbirkózik.

MacBook Pro

Az Apple asztali gépeiben használt PowerPC G5 processzor túlzott hőtermelése miatt nem kerülhetett be a vállalat notebookjaiba, többek között ennek is köszönhető, hogy az Apple kénytelen volt más processzorgyártó után nézni -- már korábban meg kellett volna tennie. Az év elején bejelentett, Intel processzorral szerelt csúcskategóriás noteszgépek MacBook Pro néven kerültek be a cég kínálatába. A gépek külsejüket tekintve tovább csinosodtak, a sokkal erősebb platform ellenére csupán 1 hüvelyk vastagok, azaz vékonyak.

A 15,4 hüvelykes, 1440x900 pixeles kijelzővel szerelt MacBook Prónkban már-már törvényszerű módon 2 GHz-es Core Duo processzor és 1 gigabájtnyi memória volt, a konfiguráció egyéb elemei szinte pontosan megegyeztek a Mac miniben találhatókkal. A grafikus gyorsításról itt azonban Mobility Radeon X1600 grafikus vezérlő gondoskodott. A MacBook Pro teljesítményben akár négy-ötszörösen is felülmúlja a korábbi PowerBookokat.

A hosszú akkumulátoros üzemidőről megnövelt kapacitású akkumulátor gondoskodott, mely körülbelül 3-3,5 órán át bírta kínzásunkat. A beépített iSight kamera mellett az új notesz két érdekes aprósággal is kényezteti a vásárlókat, az egyik az automatikus, igen kellemes és látványos háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, a másik pedig a hálózati adapter mágneses rögzítésű csatlakozója, amely révén megelőzhetők az olyan balesetek, amikor valaki belebotlik a kábelbe és lerántja a gépet az asztalról.

A PC-s noteszeket használóknak szokni kell az egygombos touchpadet, legalább annyira, mint az Apple egygombos egerét, továbbra is érthetetlen, hogy a második egérgomb teljes körű támogatása mellett miért erőltetik még mindig ezt a megoldást. Kellemes azonban, hogy két ujjunk használatával könnyedén scrollozhatunk az érintőpanel teljes területét használva, a többi touchpad oldalsó görgetősávja helyett. A teljes billentyűzet kényelmes gépelésre ad lehetőséget.

A MacBook Pro túlságosan melegsziki, a vékony kivitel hátránya a túlzsúfolt belső. A készülék alja hajlamos volt jelentősen felforrósodni, ezen az Apple a készülék firmware-jének módosításával, a hűtés hatékonyabbá tételével valószínűleg könnyedén segíthet.

Apple Apple Apple Apple Apple

Front Row, iLife '06, Rosetta

Az új Macintoshok mindegyikéhez tartozott egy vékony távirányító, mely a Mac OS X beépített médialejátszóját, a Front Row szoftvert csalogatja elő, illetve az iTunes lejátszóprogram kezelésére is alkalmas. A Front Row az Apple támadása a Media Center PC-k ellen: az iPodokéhoz hasonlóan kezelhető felületen videókat játszhatunk le teljes képernyőn, képekből rendezhetünk diavetítést, zenét, podcast adásokat hallgathatunk, illetve szélessávú internetkapcsolat esetén akár Apple weboldalán elérhető mozielőzeteseket is azonnal megtekinthetjük. A Front Row akár a hálózaton megosztott, más Mac-eken tárolt dalokat és filmeket és képes a képernyőre varázsolni. Az infravörös távirányítóval a Mac-ek hangerejét bármikor állíthatjuk, de a háttérben futó, iTunes által lejátszott számokban is lépkedhetünk a segítségével.

Az új iLife '06 csomag az iWeb webszerkesztő alkalmazással bővült, ezt a csomagot minden új számítógépéhez mellékeli az Apple a Mac OS X legújabb változata mellett. Az x86-os platformot is teljesen támogató szoftvercsomag része az iPhoto fényképkezelő, az iDVD DVD-készítő, az iMovie HD videoszerkesztő, a Garageband zeneszerkesztő illetve az iTunes zenemenedzser és zenebolt alkalmazás 6-os változata, melyek az átlagos, Windows XP-hez mellékelt -- ha mellékelt -- szoftverek képességeit is meghaladó tudással rendelkeznek. A Mac OS X és az iLife '06 együttesen az átlagos felhasználó számára bőségesen elégséges szoftverkészletet biztosít a képek, zenék és házi videók kezeléséhez, feldolgozásához, megosztásához.

Az Intel-alapú Macek tartozéka a Rosetta nevű szoftver is, amely a PowerPC-re írt programok futtatását teszi lehetővé a Mac OS X operációs rendszer x86-os változata alatt, a korábbi szoftverek jelentős részét képes így az új platform is futtatni. Az alkalmazások némileg lassabban futnak így, mintha PowerPC processzoros gépen használnák őket, de addig mindenképpen ki lehet így húzni, amíg a szoftver fejlesztője elkészíti a mindkét platformon natívan futó, úgynevezett Universal Binary változatot.

Apple Apple

Bootcamp

Amikor az Apple szinte pontosan egy évvel ezelőtt, júniusban bejelentette, hogy Intel processzorokra áll át, és lényegében egy dizájnos PC-vé "zülleszti" korábban PowerPC-alapú számítógépeit, valószínűleg senki sem gondolta, hogy a Windows futtatását éppen a cupertinói vállalat teszi lehetővé az inteles Mac-eken. A Boot Camp alkalmazás áprilisban robbant és rögtön az egyik legvonzóbb választássá tette például a MacBook Pro noteszgépet.

A Bootcamp jelenleg ingyenesen, béta állapotban tölthető le és rendkívül leegyszerűsített megoldást kínál a két eltérő operációs rendszer futtatására. Az alkalmazás segítségével particionálhatjuk a Mac-ek merevlemezét, majd feltelepíthetjük a Windows XP Professional operációs rendszert a külön partícióra. A szoftver egy meghajtóprogramokat tartalmazó CD-t is képes megírni, melyről a Windowshoz szükséges drivereket telepíthetjük a teljes hardveres támogatáshoz.

Jelenleg csupán két alkatrész hiányzik a támogatási listáról, a beépített iSight kamera, illetve a MacBook Prók automatikus billentyűzetvilágítása. Windows futtatásánál le kell mondanunk a távirányítóról is, melynek a Front Row szoftver hiányában nem sok hasznát vesszük. A végleges Boot Camp talán már ezekre a gondokra is megoldást nyújt majd. A két operációs rendszer közül az opció gomb nyomva tartását követően megjelenő menüből választhatunk a bootolás során.

A Windows XP operációs rendszer teljes sebességgel fut a BootCamp-es Mac-eken, még az energiatakarékosságot biztosító technológiák is működnek, így Windows XP alatt is hasonló akkumulátoros üzemidőre számíthatunk, mint a Mac OS X alatt. A Windows stabilitásával ugyanakkor még lehetnek gondok, ennek oka hasonló, mint a normál PC-ken futtatott Windows problémái: az okok sokszor a memóriabővítés okozta inkompatibilitásban, illetve a meghajtóprogramok hibáiban keresendők. Nem szabad elfelejteni, hogy a Boot Camp is béta szoftver.

Nem jobb, nem rosszabb, egyszerűen csak más

Bár sokaknak ez biztosan nem fog tetszeni, de a Mac-ek ma már nem mások, mint dizájnosan és ötletesen megalkotott PC-k, bármit is állítson az Apple a reklámfilmjeiben. Ugyanazokból az alkatrészekből állnak a számítógépek, mint amit bármelyik mai Core Duó-s noteszgépben megtalálhatunk. A dizájn sokaknak fontos, és ők nem is csalódnak ezekben a masinákban, azt mindenki elismerheti, hogy a Mac mini imádnivaló, a mindenegyben iMac überelhetetlen, a MacBook Pro és a nemrég megjelent MacBook pedig a piacon levő legjobb noteszek közé tartoznak.

A jelentős különbséget a mezei PC-n csak hosszas berheléssel futtatható Mac OS X adja, amit lehet utálni és szeretni is. Az Apple operációs rendszerébe alig pár nap alatt bele lehet bolondulni, de éppenséggel ki is lehet ábrándulni belőle, kinek-kinek ízlése szerint. A szoftverellátottságot nem érheti panasz, több ezer -- szerencsére egyre több Universal Binary, azaz PowerPC-alapú és inteles Mac-eken egyaránt natívan futó -- alkalmazás közül választhatunk, de előfordulhat, hogy olyat nem találunk, mint amilyet Windowson megszoktunk. Persze az inteles Mac-eknél ezt a Boot Camp-pel, egy Windows XP-vel és egy átbootolással, vagy a Mac OS-en futó Virtual PC-vel könnyedén orvosolhatjuk.

Az Apple gépein személy szerint egyetlen fogást találtam, ami egy "switcher", PC-ről váltó életét alaposan megkeserítheti: a PC-n megszokott, PONTOS magyar billentyűzetkiosztást ne is keressünk. A speciális karakterek (@, <, >, stb.) lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyeken vannak, és bár legendák szólnak a karakterkiosztás könnyű átkonfigurálásáról, egyszerű megoldást hiába is keresünk erre. Talán egyszer egy fanatikus Apple-hívő megszánja a hazai Mac-re térőket és készít egy olyan kiosztást, mely pontosan megfelel a Windows alatt megszokottnak. Létezik egy ilyen próbálkozás, a Hungarian Pro kiosztás, azonban sajnos ez sem tökéletes.

Az Apple iMac számítógépet és a MacBook Pro noteszgépet az Apple IMC Hungary, a Mac Mini számítógépet az X-Multimediashop bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról