Szerző: Vörös Péter

2001. május 7. 00:36

Robert Payne szövetségi bíró ejtette az utolsó három Rambus-vádat is az Infineon ellen

A hír hatására a Rambus részvényárfolyama pénteken 4,15$-ral (22,87%-kal) 14$-ra esett vissza. A Rambus egyben azt is közölte, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. A Rambus a perben azzal vádolta meg a német Infineon Technologies AG-t, hogy az számos SDRAM-mal és DDR SDRAM-mal kapcsolatos szabadalmát megsértette. A szövetségi bíró minden vád alól felmentette az Infineont.

A hír hatására a Rambus részvényárfolyama pénteken 4,15$-ral (22,87%-kal) 14$-ra esett vissza. A Rambus egyben azt is közölte, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. A Rambus a perben azzal vádolta meg a német Infineon Technologies AG-t, hogy az számos SDRAM-mal és DDR SDRAM-mal kapcsolatos szabadalmát megsértette. A szövetségi bíró minden vád alól felmentette az Infineont.

Geoff Tate, a Rambus elnök-vezérigazgatója természetesen ki volt ábrándulva az ítélettel kapcsolatban, és bejelentette, hogy a cég fellebbezni fog. Tate szerint "ha a mai ítélet érvényben marad, akkor minden innovációt végző cég ki lesz téve annak a veszélynek, hogy szellemi termékeivel kapcsolatos jogait igazságtalanul kizsákmányolhatják".

A múlt hét elején Robert Payne bíró már elejtett 54 vádat, amelyeket a Rambus emelt az Infineon ellen, most a fennmaradt három vád is erre a sorsra jutott.

A tét igen nagy a Rambus számára. A per során kiderült az, hogy azok a vállalatok, amelyek megállapodást kötöttek a Rambusszal (beleértve a piacvezető Samsungot), azok 128 MB DDR DRAM chipenként 2$-t fizetnek a Rambusnak (ld. később, ez árban kifejezve 3,5%-os licencdíjat jelent). Elemzők szerint akkor, ha a bíróság a Rambusnak ad igazat visszamenőlegesen az SDRAMokkal kapcsolatban, a cég akár 1 milliárd $-os jogdíjhoz jutna.

Még egy hír a Rambusszal kapcsolatban: a múlt héten a per során derült ki az, hogy a korábban vártnál (2%) jóval nagyobb, 3,5%-os a cég jogdíja a DDR SDRAM chipek után - már azoknál a gyártóknál, amelyek megállapodást kötöttek erről a Rambusszal. A legjelentősebb gyártók, amelyek nem kötöttek ilyen megállapodást: a dél-koreai Hynix Semiconductor (ismertebb korábbi nevén Hyundai Electronics Industries), az Infineon és az amerikai Micron Technology. E három cég némi árelőnyt élvez a többi memóriachip-gyártóval szemben, de a DDR SDRAM szegmens egyelőre még nem túl jelentős, várhatóan csak jövőre válik széles körben elterjedtté - így a jogdíj nem fizetésből származó előny egyelőre elég kicsi. A Rambus nyolc memóriagyártóval kötött licencszerződést, amely szerint a cég a perek kimenetelétől függetlenül megkapja a jogdíjat.

Sherry Garber, a Semico Research egyik elemzője szerint az idén a DDR SDRAM chipeket főként a grafikus kártyákhoz ill. a szerver szegmensben használják, itt a 3,5%-os chip árkülönbözet nemigen befolyásolja a gyártók döntéseit. A DDR SDRAM chipek jelenleg az életciklus elején tartanak, a chipeket jelentős haszonnal árulják a gyártók, ilyen körülmények között a 3,5%-os Rambus-jogdíjat le tudják nyelni a memóriachip-gyártók. Ezzel szemben ez év végére ill. a jövő évre (sőt talán még addig sem kell várni minderre) a DDR SDRAM az igencsak árérzékeny PC piacon fog nyomulni, és ott bizony a 3,5%-os árkülönbség igenis fontos lesz. Márpedig a Rambus által kezdeményezett per akár még éveken keresztül húzódhat, figyelembe véve a fellebbviteli lehetőségeket - bár az is igaz, hogy ha esetleg a legfelső fokon nyer a Rambus, akkor a cégeknek visszamenőleg kell kifizetniük a megítélt jogdíjakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról