Szerző: mrsla

2001. február 19. 21:04

Játék a betűkkel

A linuxban az ékezetes karakterek használata ma már lényegesen egyszerűbb mint anno a kezdetekben. Persze azért vannak zátonyok, én is ráfutottam egyre. Egyik este arra gondoltam, hogy kicsit belenyúlok a fontszerverem forrásába. Hihetetlenül rossz ötlet volt. Miután újra telepítettem a szükséges csomagokat arra eszméltem, hogy a hosszú ű és ő karaktereim eltűntek. Ilyen már előfordult velem, kb két éve, így azt gondoltam, hogy minden sima lesz. Leírhatnám most hosszú és kemény küzdelmemet amit az XF86Config fájlal, a fontszerver, xkb stb. konfigurálásával folytattam, de be kell vallanom, hogy végül csak az Xmodmap megírása segített.
És akkor most a lényeg:
ha készítesz a home könyvtáradba egy .Xmodmap nevű fájlt, akkor abban felüldefiniálhatsz billentyűzetkódokat. Az enyémben például most a következő két sort kellett beírnom:
keycode 51 = udoubleacute
keycode 34 = odoubleacute
Miután újra indítottam az xszervert és bejelentkeztem a KDE-be, még ki kellett adnom az xmodmap ./.Xmodmap utasítást és már gurult is. Annyit még megjegyeznék, hogy ha a kde alatt nyelvet váltatok akkor visszaáll az eredeti állapot, tehát ilyen esetben, például egy xterm-ben ismét futtatni kell az xmodmap-ot. Kész Xmodmap fájlokat találhattok a neten is. Végül megjegyezném, hogy ezt a rövid ismertetőt nem azért írtam, hogy bárkitől is hülyéző leveleket kapjak, hanem azért, hogy esetleg hasonló vizeken hajózó, kezdő kapitányok is megjavíthassák a léket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról