Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 14. 18:05

125 éves a telefon

[Ericsson] Bizonyos Alexander Graham Bell salemi lakos ma 125 éve, 1876. február 14-én jegyeztette be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál találmányát, melynek segítségével két vagy több telegrafikus szignált lehet párhuzamosan továbbítani egy vezetéken, két berendezés segítségével.

[Ericsson] Bizonyos Alexander Graham Bell salemi lakos ma 125 éve, 1876. február 14-én jegyeztette be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál találmányát, melynek segítségével "két vagy több telegrafikus szignált lehet párhuzamosan továbbítani egy vezetéken, két berendezés segítségével".

A találmány, amely akkor még persze csak elméletileg működött, a telefon volt. Csaknem egy hónappal később történt az első sikeres "távbeszélési kísérlet". Miközben Bell és asszisztense a laboratórium két terme között a távbeszélő vezetéket fektette a készülékekhez, a föltaláló kidöntött egy edény akku-savat, mire ijedten fölkiáltott: "Mr. Watson, jöjjön azonnal, szükségem van magára!" Mr. Watson pedig nagyon csodálkozott, míg megértette, hogy főnöke hangját nem a szomszédból, az ajtón át, hanem az új készülék hangszórójából hallja.

A telefon forradalmasította a 20 század technológiáját, a 21. századot pedig egyenesen a kommunikáció társadalmává teszi. Az Ericsson, amikor világszerte megemlékezik erről a forradalmi napról, arra is emlékeztet: alig egy hónappal később történt, hogy Lars Magnus Ericsson és 12 éves "munkatársa", egy kifutófiú megalakították az Ericsson céget, amely így szintén 125 éves.

A gyorsan növekvő vállalkozás kezdetben még távíró berendezések készítésével és javításával foglalkozott, de hamarosan ők "gyógyították" az első svédországi Bell-telefonkészülékeket, majd pedig alig 5 évvel az alapítás után már elnyerték Bellék orra elől az első svéd telefonhálózatának építési jogát. És az Ericsson azóta is jeleskedik e területen, így a cég joggal mondja megemlékezve a 125 évvel ezelőtti korszakalkotó napról: köszönjük, Mr. Bell, és köszönjük Mr. Lars Magnus!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról