:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 07:51

Tőkeemelés a mobil üzleti megoldásokban Magyarországon piacvezető i-Cell Kft-nél

[Sajtóközlemény] A hazai mobil üzleti megoldások területén piacvezető i-Cell Kft. 425.000 dolláros (kb. 122,74 millió Ft-os) tőkeemelést hajtott végre, melyet a Hungarian Innovative Technologies Fund és magánszemélyek finanszíroztak. Az i-Cell Kft. a tőkét működő tőkeként, technológia fejlesztésre, a szakemberbázis erősítésére és marketing támogatásra kívánja felhasználni, hogy megőrizze vezető pozícióit ezen a rendkívül dinamikusan fejlődő piacon.

A napjainkban játszódó informatikai forradalom középpontjában eddig elsősorban a hagyományos számítástechnikai eszközökhöz kapcsolódó e-business megoldások terjedése állt. A piaci elemzések azonban egybehangzóan mutatják, hogy asztali számítógépekhez kapcsolódó, vezetékes Internetes ellátottság bővülési üteme fokozatosan csökken, ugyanakkor minden várakozást felülmúló iramban bővül a mobil telefonok felhasználói tábora. A különféle intelligens mobil eszközök új generációjának küszöbön álló megjelenésével pedig pillanatokon belül alapjaiban megváltozhatnak az informatika alkalmazásával kapcsolatos eddigi elképzeléseink.

Az i-Cell Kft. az első olyan cég volt Magyarországon, amely tevékenységét teljes mértékben a mobil telefonokra épülő m-business és m-commerce megoldások fejlesztésére fókuszálta. A közelmúltban fejezték be a világ legnagyobb globális szállítmányozó és gyorsposta vállalata számára egy olyan globális, 28 ország 140 millió mobil felhasználóját kiszolgáló felügyeleti rendszer megvalósítását, melynek segítségével a gyorsposta szállítások állapotjelentései az ügyfél mobiltelefonjára küldhetők. A hatalmas méretű, heti 7 napon és napi 24 órában üzemelő GSM és INTERNET alapú megoldás gazdája az i-Cell magyarországi irodája lesz. A mindössze pár hónap alatt kivitelezett sikeres projekt révén a felhasználók egy értéknövelt szolgáltatáshoz jutnak, és ráadásul a szállítmányozó cég számára is könnyebbséget jelent, ha az ügyfeleket nem egy diszpécserközpontnak kell tájékoztatnia küldeményeik sorsáról.

Az i-Cell mára számos előkészített csomagot fejlesztett ki m-business és m-commerce megoldások gyors létrehozására, azonban ezeket mindig az adott igények szerint kombinálják, bővítik, testre szabják.

Lehetőség van arra is, hogy erőforráskihelyezés keretében átvállalják az ügyfelektől az alkalmazáshoz tartozó hardver tárolását, üzemeltetését és karbantartását. Ma már a hálózati megoldásoknak nem szabnak gátat az országhatárok sem, és a felhasználók észre sem veszik, hogy a szerver és az alkalmazás Magyarországon működik, vagy ügyfelük irodájában.

Néhány szó az i-Cell-ről
Az i-Cell céget a Borland Magyarország és magyar befektetők hozták létre, az alapítok többéves az IT és telekommunikációs területeken szerzett tapasztalataira alapozva. Az i-Cell egy újszerű, innovatív vállalat, mely a legújabb csúcstechnológiák üzleti megoldásainak integrációjára koncentrál. Megoldásaik alapja a legmodernebb kommunikációs technológiák integrált hasznosítása, ezek az Internet, a GSM, a WAP, és a GPS. Komplex megoldásokat kínálnak a B2B, B2C megvalósításokhoz Internet, Intranet és Extranet környezetben egyaránt.

A cég legnagyobb ereje az innovációban rejlik: a fent említett technológiák kombinálása segítségével olyan megoldásokat szállít, melyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy rendkívül hatékony üzleti megoldásokat kínáljon, és így közelebb kerüljenek ügyfeleikhez. A vállalatok belső kommunikációja gyorsul és javul, miközben csökkennek az üzemeltetési és kommunikációs költségek.

Példák a cég konkrét projektjeire:
* LÉGIKÖZLEKEDÉS: A térség vezető légitársasága megbízott bennünket, hogy dolgozzunk ki számukra egy járatinformációs rendszert, mely ügyfeleinek tájékoztatást nyújt a járatok mindenkori státuszáról, a törzsutas pontszámról, késésekről, járattörlésről stb. A WAP-os megoldást már most bárki igénybe veheti, aki rendelkezik erre alkalmas készülékkel.
* SZÁLLÍTMÁNYOZÁS: A két legnagyobb magyar szállítmányozó vállalat az i-Cell Kft.-t bízta meg flotta managementjének kidolgozásával, mely megoldás szintén a GSM, GPS és az Internet együttes felhasználására épül. Magyarországon 20 vállalatnak szállítottunk ilyen rendszert, ez összesesen 1400 gépjárművet jelent. Piaci részesedésünk e szegmensben 80%-os.
* INTERNET: Az egyik legnagyobb hazai Internet-szolgáltató az i-Cell Kft. megoldásának használatával teszi lehetővé előfizetőinek, hogy e-mailjeiket mobiltelefonjukon elolvashassák, továbbíthassák, válaszoljanak rájuk vagy új e-mail üzeneteket küldjenek anélkül, hogy a számítógépük előtt kellene ülniük. Az információk gyors eljuttatásának fontosságát felismerve az i-Cell olyan alkalmazás fejlesztett, amely felépítésénél fogva akár GSM szolgáltatók számára is alkalmas a fenti feladatok ellátására.
* iWAPBank: Az úgynevezett "mission-critical" megoldások terén felmerülő új piaci igényeket felismerve, az i-Cell Kft. két multinacionális vállalat, a Hewlett-Packard és a Nokia közreműködésével kifejlesztette a pénzügyi szolgáltató szféra részére univerzális mobil banki szolgáltatását, az iWAPBankot. Az iWAPBank és más WAP-os üzleti alkalmazások működéséhez szükséges Nokia WAP Server hivatalos magyarországi disztribútora az i-Cell Kft.
* i-Guard: Az i-Guard olyan komplex felügyeleti rendszer, amely kifejezetten banki számítógépközpontok számára lett kifejlesztve, és amely lehetővé teszi a "mission--critical" fontosságú rendszerek működésének folyamatos és megbízható felügyeletét. Az i-Guard hasznosságát felismerve egy hazai bank (a Raiffeisen Bank) már alkalmazza ezt a rendszert.

Az 26 főt alkalmazó i-Cell Kft. legjelentősebb referenciái és együttműködő partnerei: Malév, Pannon GSM, Elender, Raiffeisen Bank, Hungarocamion, Tisza Volán, Westel 0660, Nokia, Hewlett-Packard.

Néhány szó a Hungarian Innovative Technologies Fund-ról
A HITF-et 1999-ben alapította a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap, hogy korai finanszírozással segítse a globális piaci potenciállal rendelkező termékeket fejlesztő cégeket. A HITF befektetései között olyan cégek vannak, mint a rendszámtáblák felismerésére alkalmas szoftver gyártója, a fejlett telekommunikációs berendezéseket fejlesztő vállalat, és a távfelügyeletre és monitorozásra alkalmas berendezések létrehozója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.