:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 1. 23:20

Az IBM 15000 RPM-es szerver winchestert jelentett be

[CNET, TechWeb] Az IBM tárolási divíziója elkészítette az iparág második 15000 RPM-es winchesterét, a legújabb UltraStar szerver winchestert (a vezető hely a Seagate-é volt eddig). Kétféle kapacitással, 18 ill. 36 GB-tal készül a legújabb sorozat, melynek UltraStar 36Z15 tagja 80,9 MB/mp-es adatátviteli sebességet produkál, első kiszerelésben Ultra160 SCSI interfésszel. Az IBM az Ultra320 ill. a 2-Gbit Fibre Channel interfészekkel felszerelt változatok megjelenését a második negyedévre ígéri.

Az IBM a winchestereket olyan számítógép ill. tárolási rendszereket gyártó cégeknek szállítja, mint a Compaq, az EMC, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems. A felhasználóknak immár lehetősége van választani a 15000-es kategóriában, és ez megkönnyítheti döntésüket az elemzők szerint - míg egyetlen beszállító esetében az alternatíva hiánya miatt inkább maradtak a 10000 RPM-es sebességű, kipróbált winchesterek mellett.

Az IBM azt várja, hogy az új winchester eladásai jól fognak alakulni, hiszen a gyorsabb HDD-k segítségével egyebek között gyorsabban futtathatóak a Web-helyek és az online tranzakciókat gyorsabban lehet lebonyolítani. A most bejelentett HDD család tagjai az első negyedév során kaphatóak lesznek. Az árak egyelőre nem ismeretesek.

Az IBM egyelőre több szempontból a Seagate előtt van a versenyben, de az elemzők szerint a következő hónapok során ők is tovább fogják fejleszteni 15000 RPM-es HDD-iket. Ezenkívül várhatóan a Fujitsu és a Hitachi is be fog lépni a 15000 RPM-es HDD-k piacára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.