Szerző: roberto

2001. január 29. 10:54

A Linux fejlődésének a gátja Linus Torvalds?

A 2.4-es kernel kiadása valóban mérföldkő a Linux történetében, de az egyértelműen pozitív fogadtatás nem tudja elfedni azt a problémát, amelyről a Techweben jelent meg egy cikk. Bár a Linux piaci növekedésének üteme már a Microsoft-ot is aggasztja, a Linux-ra építő vállalatokat komolyan érdekli, hogy milyen jövő is vár a Linux rendszerre.

Meddig képes Linus Torvalds a kernel fejlesztését kézbentartani? Nem gátja-e ez a nagyfokú koncentráció (a kernel Linus copyright-ja) az üzleti életben megkívánt rugalmasságnak? Linus formálisan a Transmeta mérnöke és ez komoly kötelezettséget jelent, míg a Linux irányában pusztán erkölcsi kötelezettségekről lehet beszélni.

Az iparág óriásai, az IBM, a Compaq, a Hewlett-Packard, az Intel és az Oracle hatalmas összegeket fordítanak Linuxos termékekre, természetes, hogy nagyobb hatalmat szeretnének a kernel fölött; vásárlóik visszajelzéseit is figyelembe vennék a további fejlesztések során. A tavalyi kétmilliárd dolláros Linux-piac az idén várhatóan a kétszeresére fog növekedni, egyre nagyobb a nyomás nehezedik Linus-ra.

"A nyílt forrású fejlesztések kezdetén afféle jótékony gesztusnak számított a programok kiadása és hogy nem kértek érte honoráriumot" -- mondta George Weiss, a Gartner elemzője. "De a kereskedők, terjesztők az üzleti siker miatt szálltak be és kétszer is meggondolják a jótékonykodást, ha felelniük kell részvényeseiknek."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról