:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 10. 09:21

Gázra lépett az Intel, de még nem kapta el az Nvidiát

Szinte minden lényeges részletet elárult az Intel a Gaudi 3 adatközponti chipről, melynek azt a szerepet szánta a gyártó, hogy segíti majd megtörni az Nvidia nyomasztó dominanciáját a mesterséges intelligencia-megoldásokat hajtó gyorsítók szegmensében.

A Vision 2024 konferencia keddi nyitónapján az Intel fellebbentette a fátylat a Gaudi 3 AI-gyorsítóról, mely elsősorban az OpenAI ChatGPT-jéhez vagy éppen a Microsoft Copilotjához hasonló megoldások, pontosabban a mögöttük dolgozó nagy nyelvi modellek feltanítására lett optimalizálva.

A cég szerint az új chip minden szempontból versenyképes lehet az Nvidia kurrens gyorsítójával, ami reményt adhat arra, hogy az Intel (vagy akár az AMD) a későbbiekben megtörjék az Nvidia nyomasztó piaci dominanciáját.

A grafikus gyorsítók kisebb-nagyobb átalakításával jó ütemben először bányászchipeket, majd később AI-gyorsítókat faragó Nvidia ma minden riválisánál jobb pozíciókkal rendelkezik az adatközponti megoldások szegmensében, ha a mesterséges intelligencia modellek üzemeltetéséről és feltanításáról van szó. A cég ma ennek a piacnak nagyjából a 80%-át tudhatja magáénak, míg a fennmaradó részt többnyire a Google tudta megkaparintani azokkal a tensor processzorokkal, melyek valójában nem is kerültek soha önállóan forgalomba.

gaudi_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ős-processzorgyártóknak számító Intel és AMD számára ebben a szegmensben eddig nemigen termett babér, ezt az átkot azonban most megtörheti a Gaudi 3, melyek kétszer hatékonyabbak és bizonyos modellek futtatását tekintve akár 50%-kal gyorsabbak lehetnek az Nvidia H100-as chipjeinél - legalábbis a processzorgyártó szerint.

Mindezt a H100-hoz képest az ígéretek szerint "töredék áron" kínálja majd az Intel, bár hogy pontosan mennyiért, az nem derült ki a keddi eseményen - az viszont igen, hogy a chipek szállítása a következő negyedévben kezdődhet.

Az Intel bár saját korábbi nyilatkozatai alapján egy-két éven belül a processzor-gyártástechnológia tekintetében világelsővé válhat, a Gemini 3 mégis a tajvani TSMC 5 nm-es gyártósorain készül, mivel az Intelnek egyelőre nincs ilyen fejlett, kiforrott gyártástechnológiája. 

Az AMD szintén megpróbál magának megszerezni néhány potenciális Nvidia-vásárlót, a cég legalábbis tavaly decemberben lebbentette fel a fátylat az MI300X gyorsítóprocesszorról, mely szintén ráígér bizonyos teljesítménymutatóit tekintve az Nvidia H100-ra. A cég ugyanakkor egyelőre távolról sem tud akkora volumenben szállítani partnereinek az új chipből, mint az Nvidia, amit jól szemléltet, hogy az AMD korábban az idei évre összesen kétmilliárd dollárnyi árbevételt remélt az AI-gyorsítók eladásából.

Nem hagyják válasz nélkül


Mindeközben az Nvidia sem pihen, a társaság március közepén bejelentette a Blackwell-sorozatú gyorsítóit, melyek az ígéretek szerint a műveletek jellegétől függően - papíron legalábbis - legalább hétszer, de akár harmincszor nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint közvetlen elődje, a H100/GH100, miközben áramfelvétele akár azok töredéke.

A B100 és B200 GPU-k szállítása szintén idén kezdődhet meg, egyelőre pontosan nem meghatározott időpontban, ahogy az új chipek áráról sem tett közzé részleteket a gyártó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 01:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.