:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 27. 11:10

Szokatlan toborzási módszerekhez nyúl a Meta

Mark Zuckerberg a jelek szerint mindent megtesz, hogy az AI területén jártas tehetségeket igazoljon le a Metához: a toborzás élére állva személyesen kereste fel e-mailen keresztül a Google DeepMind kutatóit, és a hagyományos felvételi eljáráson is módosított a cég.

A generatív AI korában fokozódik a verseny az értékes szakemberekért és fejlesztőkért, ami néhány szokatlan gyakorlatot is magával hoz. A The Information az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Meta-vezér Mark Zuckerberg rendhagyó módszerekkel próbálja elszipkázni akár versenytársaitól a mesterséges intelligencia területén kiemelkedőnek számító szakembereket.

A lap szerint Zuckerberg a Google DeepMind laborjában dolgozó kutatókra vetett szemet, akiket személyesen keresett meg állásajánlattal. Az egyik levélben a vezető arról ír, hogy a Meta számára kiemelt prioritás az MI, és reménykedik a közös munkában. Az e-mailen keresztüli személyes megkereséseken túl a Meta a hagyományos felvételi eljárástól eltérve az interjúztatási kör nélkül is állást ajánlott pár jelöltnek.

zuckerberg

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hagyományos felvételi módszerektől való elmozdulással a Meta újragondolja bértárgyalási politikáját is. A cég korábban nem emelte meg az alkalmazottak fizetését más állásajánlatok figyelembevételével, de most azon gondolkodik, hogy versenyképesebb csomagokat alakít ki. Jelenleg a Meta mesterségesintelligencia-kutatói akár 2 millió dollárt is keresnek évente – ami kevésnek mondható az OpenAI-nál jellemző 5-10 millió dolláros juttatási csomagokhoz képest.

A Metától szokatlan toborzási módszerek Zuckerberg stratégiájának részei, amellyel a vállalat az AI piac meghatározó szereplőjévé próbálja kinőni magát. A vezető januárban említette, hogy 2024-ig a Meta több mint 340 ezer Nvidia H100 gyorsítóchipet szeretne vásárolni, amiket általában az AI-modellek betanítására és telepítésére használnak.

Az OpenAI által 2022-ben útnak indított ChatGPT óta gyorsan megugrott az érdeklődés a gépi tanulás és data engingering területén jártas szakemberek iránt, az Amazon, a Netflix és a Meta gőzerővel ugrott bele a befektetésekbe. A közösségi óriás tavaly  bemutatatta saját nyílt forráskódú AI-modellhát, majd Zuckerberg arról tájékoztatta a befektetőket, hogy 2024-ben a mesterséges intelligencia lesz az elsődleges befektetési terület, amely magába foglalja mind a szakembereket, mind a számítási erőforrások beszerzését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 13:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.