:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 8. 11:09

Rászabadította felhasználóit a politikusokra a TikTok

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága tegnap elsöprő többséggel szavazta meg azt a kétpárti törvényjavaslatot, mely előírná a kínai ByteDance számára a TikTok értékesítését. A cég erre push üzenetet küldött az összes amerikai felhasználójának, hogy tiltakozzanak a törvény ellen.

Elsöprő többséggel, 50-0 arányban igennel szavazott az Amerikai Képviselőház Kereskedelmi Bizottsága amellett a kétpárti törvényjavaslat mellett, mely előírná a ByteDance számára a TikTok értékesítését, ellenkező esetben a hathónapos türelmi idő lejárta után a platform használatát lehetővé tevő alkalmazást törölni kellene Amerikában az alkalmazás-piacterekről.

A már nevében is sokat mondó Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act megszületése ezzel sikerrel vette az első akadályt és a szavazati arányok figyelembe vételével aligha kétséges, hogy végül törvényi erőre is fog emelkedni a jogalkotási folyamat lezárásával.

A TikTok természetesen azonnal élesen bírálta a hét elején benyújtott törvényjavaslatban foglaltakat, emellett a tegnapi szavazást követően egy meglehetősen szokatlan eszközzel is igyekezett felvenni a harcot ellene. 

girls_tiktok

A cég tegnap az összes amerikai felhasználójának telefonjára push üzenetet küldött az alábbi szöveggel:

A Kongresszust a TikTok teljes betiltását tervezi. Tudasd velük, mit jelent számodra a TikTok és üzenj a kongresszusi képviselőknek, hogy szavazzanak nemmel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezt követően viszonylag gyorsan elszabadult a pokol, a képviselői irodák telefonvonalai izzani kezdtek. A stábok visszajelzései alapján a legkülönbözőbb korosztályba tartozó felhasználók telefonáltak be az irodákba - a többség azt kérte, ne vegyék el tőle a politikusok a TikTokot, mivel gyakorlatilag az egész napját a platformon lógva tölti.

Az érintett tinédzserek egy részét a beszámolók alapján olyannyira zavarba hozta az üzenet, hogy tömegek akarták megtudni az ügyintézőktől, mi az a Kongresszus és kik azok a kongresszusi képviselők.

Az érintett bizottság elnöke tegnap közölte, a TikTok akciója nem más, mint annak az ékes bizonyítéka, hogy a Kínai Kommunista Párt hogyan tudja gyakorlatilag valós időben manipulálni az amerikai állampolgárokat az olyan platformok segítségével, mint a TikTok.

Politikai szakértők is úgy látják, hogy a kínai cég akciója könnyen a visszájára sülhet el, így a végszavazáson még a bizonytalan képviselőket is arra buzdíthatja, szavazzák meg a törvényt.

A képviselőház jövő héten tart szavazást a törvényjavaslatról. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 13:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.