:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 16. 09:35

Appok nélküli jövőről álmodik a Deutsche Telekom

Érdekes koncepciót mutat be a barcelonai Mobile World Congress keretén belül a Deutsche Telekom, mely maga is több tucatnyi applikációt fejleszt és ad ki különböző platformokra, ám most mégis alkalmazások nélküli okostelefonokat vizionál - természetesen a mesterséges intelligenciával segítve.

Az okostelefonok ma már a mindennapok szerves részét képezik, hatalmas tömegek számára pedig meglehetősen nehezen képzelhető el az élet a rajtuk futó alkalmazások nélkül, legyen szó szórakozásról, pénzügyekről, utazásról vagy éppen játékról. A Deutsche Telekom szerint ugyanakkor néha kifejezetten fájdalmas, ha túl sok alkalmazást kell bevonni egyetlen folyamat (például egy utazás teljes megtervezése, megszervezése) érdekében. A megoldás:

Alkalmazások helyett mesterséges intelligencia.

A német telekommunikációs multi a jövő héten kezdődő barcelonai Mobile World Congress alkalmával mutatja be legújabb AI-telefon koncepcióját, melyet a Qualcommal és a 2015-ben alapított, a mesterséges intelligencia alapú interfészekre szakosodott Brain.ai-jal karöltve mutatnak majd be a katalán fővárosban.

tphone_ai
forrás: Deutsche Telekom

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A koncepcióról sok konkértumot egyelőre nem árult el a Deutsche Telekom azon kívül, hogy lényegében egy AI-alapú asszisztensről van szó, de hogy ez például miben különbözik a Google által éppen a napokban bemutatott, az androidos okostelefonokon a Google Asszisztenst váltó Geminitől, az nem teljesen egyértelmű. 

Az mindenesetre biztos, hogy a demó is egy androidos okostelefonon, a Deutshe Telekom saját, belépőszintű T-Phone -ján fog futni, amivel a telkócég azt üzeni, hogy a mesterséges intelligencia nyújtotta szolgáltatások és kényelem mindenki számára elérhető, az nem csak a csúcskategóriás készülékek tulajdonosainak kiváltsága.

Ettől függetlenül az eseményen bemutatkozik egy igazi mobil erőgép is a magenta színű zászló alatt, melyben a Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 rendszerprocesszora dolgozik - ez a fenti megoldástól annyiban különbözik majd, hogy az AI-számításokat lokálisan végzi majd az eszköz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.