Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 9. 11:02

Viszlát Bard: Geminiként folytatja a Google chatbotja

A mögötte álló nagy nyelvi modell nevét veszi fel a Google eddig Bard néven ismert chatbotja, ami a Gemini-korszak bejelentésével együtt dedikált alkalmazást is kap.

A Google eddig Bard néven ismert chatbot-szolgáltatása a jövőben a „Gemini” márka alatt folytatja tovább – tette hivatalossá a cég vezetője a múlt héten felreppent pletykát. A bejelentés többnyire a márkaépítésről szól, és a lépés része az is, hogy a Google Workspace valamennyi Duet AI funkciója is a Gemini brand alatt folytatja (tehát a Gmail, Docs és más produktivitási programokban elérhető MI-alapú funkciók).

A Google Assistant szintén megújul a „Gemini-korszakban”, a Gemini alapértelmezett assisztensként állítható be a mobilokon az app letöltése után, és a bekapcsológombbal, vagy a Hey Google paranccsal hívható elő. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a Google nem szabadul meg teljesen az Asszisztenstől, de a cég már egy ideje nem kezeli prioritásként, és láthatóan a Geminit próbálja majd egy következő generációs virtuális asszisztenssé fejleszteni.

A keresőóriás ennek megfelelően elérhetővé tett Androidon egy új Gemini alkalmazást, aminek a funkcionalitása iOS-en a Google appon belül lesz elérhető, az Apple rendszerében egyébként sem lehet beállítani alapértelmezetten másik assisztenst a Sirin kívül.

googlegem

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Elérhetővé válik a nagyközönség számára a tavaly bejelentett Gemini nagy nyelvi modell (LLM) Ultra nevű változata, amit a cég előfizetéses formában kínál majd a felhasználóknak: a Gemini Advanced néven említett szolgáltatás havi 19,99 dollárba kerül a Google One AI Premium csomagjának részeként, de továbbra is lesz lehetőség a Gemini Pro modellre épülő ingyenes változat használatára. Árazás terén a Google a ChatGPT Plus csomag árát követi, ami szintén havi 20 dollárért vehető igénybe. A Google esetében azonban az előfizetés része 2 TB felhős tárhely is pluszban.

A cég szerint a Gemini Ultra az első modell, amely felülmúlja a humán szakértőket az MMLU (massive multitask language megértése) terén, amely 57 tantárgy – például matematika, fizika, történelem, jog, orvostudomány és etika – kombinációját használja a problémamegoldó képességek tesztelésére. A multimodális modell képes egyszerre kezelni, megérteni és kombinálni a különböző típusú információkat, beleértve a szöveget, kódot, hangot, képet és videót, ráadásul 32 ezres kontextusablakot használ, tehát ennyi karakterig képes "visszaemlékezni" a beszélgetés előzményeire, így az előfizetők számára a „legkorszerűbb szintet” kínálja.

a címlapról