:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 4. 13:54

Nyelvi akadályok miatt csúszik a Google Gemini

Csak jövőre mutatkozik be a Google nagy reménysége.

Elősként a The Information jelentett arról a napokban, hogy a Google lefújja a Gemini nagy nyelvi modell (LLM) eredetileg erre a hétre tervezett bemutatóját, amit végül januárban tart meg. Az OpenAI GPT-4 konkurenciájának szánt Geminiről először az idei I/O fejlesztői konferencián beszélt a keresőcég, amikor sok mindent még nem osztott meg a fejlesztéssel kapcsolatban, csak hogy egy multimodális képességekkel felvértezett alapmodellen dolgozik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez azt jelenti, hogy a Gemini várhatóan képes lesz a képek és a szöveg feldolgozására, akár a vizuális grafikonok írásbeli elemzésére, valamint kódgeneráló képessége is lesz, ami a Microsoft Copilottal állítja szembe. A csúszás fő oka a lapnak beszélő egyik forrás szerint az, hogy a Gemini a nem angol nyelvű lekérdezéseket egyelőre nem tudja tökéletesen megérteni, legalábbis a GPT-4 mögött teljesít a többnyelvűség terén, ezért korainak tűnik a piaci bevezetés. 

A Google korábbi blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a tesztelés és a finomhangolás befejezése után a modell különböző méretekben és képességekkel lesz elérhető.

google_gemini_ai_model

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 01:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.