Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 4. 13:54

Nyelvi akadályok miatt csúszik a Google Gemini

Csak jövőre mutatkozik be a Google nagy reménysége.

Elősként a The Information jelentett arról a napokban, hogy a Google lefújja a Gemini nagy nyelvi modell (LLM) eredetileg erre a hétre tervezett bemutatóját, amit végül januárban tart meg. Az OpenAI GPT-4 konkurenciájának szánt Geminiről először az idei I/O fejlesztői konferencián beszélt a keresőcég, amikor sok mindent még nem osztott meg a fejlesztéssel kapcsolatban, csak hogy egy multimodális képességekkel felvértezett alapmodellen dolgozik.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ez azt jelenti, hogy a Gemini várhatóan képes lesz a képek és a szöveg feldolgozására, akár a vizuális grafikonok írásbeli elemzésére, valamint kódgeneráló képessége is lesz, ami a Microsoft Copilottal állítja szembe. A csúszás fő oka a lapnak beszélő egyik forrás szerint az, hogy a Gemini a nem angol nyelvű lekérdezéseket egyelőre nem tudja tökéletesen megérteni, legalábbis a GPT-4 mögött teljesít a többnyelvűség terén, ezért korainak tűnik a piaci bevezetés. 

A Google korábbi blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a tesztelés és a finomhangolás befejezése után a modell különböző méretekben és képességekkel lesz elérhető.

google_gemini_ai_model

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról