Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 20. 12:25

Újabb Google-appokba bújik bele a Bard

Az adatokhoz való hozzáférést és tervezést próbálja megkönnyíteni a Google azzal, hogy a Bard képességeit beépülőként adja hozzá valamennyi alkalmazásához, ami így már a Gmail, Drive, Maps, Flight és a YouTube felületén is tud keresni a felhasználók kérésére, mindezt szinkronban.

A Google tovább terjeszti a mesterséges intelligenciát használó Bard rendszer képességeit, és még több szolgáltatásába integrálja a generatív képességeket. A kedden bejelentett Bard-bővítmények funkció megérkezik az olyan népszerű programokba, mint a Dokumentumok, a Drive, a Google Térkép, sőt a YouTube-ba is. Jack Krawczyk, a Bard termékfejlesztési vezetője szerint "ez az első alkalom, hogy egy nagy nyelvi modell valóban integrálódik a személyes adatokkal”.

Az alapötlet szerint a Bard beépülőként kvázi ügyintézőként viselkedik, és abban segíti a felhasználókat, hogy egyszerűen férjenek hozzá a számukra szükséges információkhoz a különböző szolgáltatásokban – egyelőre csak angol nyelven. A bővítmények használatával a netező kérdéseket és kéréseket intézhet a Google egyes, vagy összes alkalmazához kapcsolódóan, amik szinkronizáltan működve a felhasználó személyes tartalmait is át tudják fésülni. A Bard-bővítményeket a Bard megnyitása után lehet bekapcsolni külön-külön az egyes Google-szolgáltatásokhoz.

bard_ext

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A keresőcég egy konkrét életbeli példával szemléletette a fejlesztés képességeit: tegyük fel, hogy a család egy tokió utazást tervez, aminek megszervezéséhez a Bardot hívják segítségül. A felhasználó megkérheti a digitális asszisztensként működő MI-t, hogy keressen minden résztvevő számára alkalmas dátumokat a korábbi Gmail levélváltások alapján, illetve gyűjtsön össze ajánlatokat repülőjegyre és szállásra vonatkozóan, akár elkészítve az útvonalat a Google Térképen, pluszban pedig mutasson YouTube-videókat a főbb látványosságokról.

A Bard-bővítmények opcionálisan engedélyezhetők minden alkalmásban külön-külön, de csak akkor használhatók, ha a felhasználó engedélyezte a Google-fiókjába belépve a Bard-tevékenységeket, és az angol az alapértelmezetten használt nyelv a fiókban, ilyen módon már a magyar felhasználók is kipróbálhatják a kísérleti funkciót. 

A keresőcég tájékoztatása szerint a rendszer által felhasznált, a Gmailben, Dokumentumok vagy a Drive-ból szerzett személyes adatok a munkatársak számára nem láthatók, azokat nem használják fel hirdetési célokra és a Bard alatt nyugvó modell, a PaLM 2 képzésére sem. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról