Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 20. 12:25

Újabb Google-appokba bújik bele a Bard

Az adatokhoz való hozzáférést és tervezést próbálja megkönnyíteni a Google azzal, hogy a Bard képességeit beépülőként adja hozzá valamennyi alkalmazásához, ami így már a Gmail, Drive, Maps, Flight és a YouTube felületén is tud keresni a felhasználók kérésére, mindezt szinkronban.

A Google tovább terjeszti a mesterséges intelligenciát használó Bard rendszer képességeit, és még több szolgáltatásába integrálja a generatív képességeket. A kedden bejelentett Bard-bővítmények funkció megérkezik az olyan népszerű programokba, mint a Dokumentumok, a Drive, a Google Térkép, sőt a YouTube-ba is. Jack Krawczyk, a Bard termékfejlesztési vezetője szerint "ez az első alkalom, hogy egy nagy nyelvi modell valóban integrálódik a személyes adatokkal”.

Az alapötlet szerint a Bard beépülőként kvázi ügyintézőként viselkedik, és abban segíti a felhasználókat, hogy egyszerűen férjenek hozzá a számukra szükséges információkhoz a különböző szolgáltatásokban – egyelőre csak angol nyelven. A bővítmények használatával a netező kérdéseket és kéréseket intézhet a Google egyes, vagy összes alkalmazához kapcsolódóan, amik szinkronizáltan működve a felhasználó személyes tartalmait is át tudják fésülni. A Bard-bővítményeket a Bard megnyitása után lehet bekapcsolni külön-külön az egyes Google-szolgáltatásokhoz.

bard_ext

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A keresőcég egy konkrét életbeli példával szemléletette a fejlesztés képességeit: tegyük fel, hogy a család egy tokió utazást tervez, aminek megszervezéséhez a Bardot hívják segítségül. A felhasználó megkérheti a digitális asszisztensként működő MI-t, hogy keressen minden résztvevő számára alkalmas dátumokat a korábbi Gmail levélváltások alapján, illetve gyűjtsön össze ajánlatokat repülőjegyre és szállásra vonatkozóan, akár elkészítve az útvonalat a Google Térképen, pluszban pedig mutasson YouTube-videókat a főbb látványosságokról.

A Bard-bővítmények opcionálisan engedélyezhetők minden alkalmásban külön-külön, de csak akkor használhatók, ha a felhasználó engedélyezte a Google-fiókjába belépve a Bard-tevékenységeket, és az angol az alapértelmezetten használt nyelv a fiókban, ilyen módon már a magyar felhasználók is kipróbálhatják a kísérleti funkciót. 

A keresőcég tájékoztatása szerint a rendszer által felhasznált, a Gmailben, Dokumentumok vagy a Drive-ból szerzett személyes adatok a munkatársak számára nem láthatók, azokat nem használják fel hirdetési célokra és a Bard alatt nyugvó modell, a PaLM 2 képzésére sem. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról