:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 1. 09:03

Ropogósra sütötte Zuckerbergéket a szenátus

Offenzív, de mindenképpen roppant kellemetlen, olykor pedig kifejezetten bizarr kérdésekre kellett válaszolnia az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának szerdai meghallgatásán öt közösségimédia-platform vezérigazgatójának. A téma a fiatalkorúakra leselkedő veszélyek és az azok ellen tett erőfeszítések voltak.

Mindeddig példátlan jelentőségű meghallgatást tartott az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának igazságügyi bizottsága szerdán Washingtonban, ahol egyszerre kellett felelniük a képviselők meglehetősen offenzív, olykor kifejezetten provokatív kérdéseire öt közösségimédia-platform vezérigazgatójának.

A fiatalkorú felhasználók biztonsága, illetve a platformok e téren tapasztalható hiányosságai okán összehívott meghallgatáson megjelent Mark Zuckerberg, a Meta alapító-vezérigazgatója, Linda Yaccarino az X, Evan Spiegel a Snap, Shou Chew a TikTok valamint Jason Citron a Discord vezérigazgatója, akik láthatóan bárhol máshol szívesebben töltötték volna azt a mintegy négy órát, ameddig a meghallgatás tartott.

"Vér tapad a kezükhöz"


Bár Zuckerberg és Chew mondhatni már rutinszerűen vett részt az eljáráson, ahol demokrata és republikánus képviselők egyaránt kérdésekkel bombázták a megjelent cégvezetőket, Yaccarino, Spiegel és Citron számára teljesen új volt a terep. Olyannyira, hogy végül mindhármukat be kellett idéztetni, Citronért pedig konkrétan a hatóság embereinek kellett kivonulniuk a Discord főhadiszállására.

senate_hearing

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A meghallgatáson ahogy ilyenkor lenni szokott, a képviselőkön és az adminisztratív személyzeten kívül az ügyben érintett állampolgárok - jelentős részben internetes szexuális zaklatásnak kitett és/vagy a közösségimédia-platformok használatának közvetett hatására öngyilkosságot elkövetett gyermekek szülei - is részt vettek, akik a háttérben transzparenseket és gyerekek fotóit tartották a kezükben.

Az eseményen a szenátorok számos család történetével szembesítették a megjelent cégvezetőket, akiknek több videót is levetítettek, melyben az online térben szexuálisan zaklatott vagy bántalmazott fiatalkorúak beszélnek az őket ért traumáról.

A meghallgatás mindjárt az elején meglehetősen erős felütéssel indult, amikor Lindsey Graham szenátor előterjesztésében Mark Zuckerberghez fordult és szó szerint az alábbiakat közölte vele:

Mr. Zuckerberg, Önnek és a többi itt jelen lévő cégvezetőnek - ugyan tudom, hogy nem ez volt a cél - vér tapad a kezéhez.

A szenátusi bizottság meghallgatása nem volt híján számos további, ehhez hasonló, olykor kifejezetten drámai megjegyzésnek vagy kérdésnek. Graham például egy ponton megkérdezte Zuckerberget, hogy annak a gyermeknek a szülei, aki öngyilkos lett, miután a Facebookon vagy az Instagramon szexuális zsarolás (sextortion) áldozatává vált, vajon joggal perelhetik-e a Metát, mire a cégvezető némi habozás után igennel felelt.

Később egy másik szenátor, Josh Hawley azt kérdezte a Meta vezérigazgatójától, kész-e személyesen bocsánatot kérni az áldozatok jelen lévő szüleitől, amire Zuckerberg felállt, majd a közönség felé fordulva az alábbiakat mondta:

Nagyon sajnálom, hogy mindezen keresztül kellett menniük. Senkinek nem szabadna a családjukat ért megpróbáltatásokon átesniük, ezért is áldozunk ennyit erre a területre és állunk az élére iparági kezdeményezéseknek.

zuck_apologies

A meghallgatást ettől függetlenül nem elsősorban azért hívták össze, hogy Zuckerberg bocsánatkérését és a cégvezetők magyarázkodását hallgassák a képviselők és a nyilvánosság, hanem azért, hogy konkrét törvényalkotási folyamatok induljanak vagy gyorsuljanak fel az elhangzottak hatására.

Minden oldalról van nyitottság


Bár az elmúlt évek gyakorlata alapján a hasonló meghallgatások többnyire csak kirakateseményeknek számítottak, ezúttal úgy tűnik, a Kongresszus egyhangúlag, politikai szekértábortól függetlenül támogatja egy a jelenleginél szigorúbb, adott esetben jóval erősebb szabályozást, mely a fiatalkorúak online térben való védelmére szolgál.

Jelenleg legalább féltucatnyi ilyen törvényi előterjesztésről tudni, ezek közül a két legfajsúlyosabb jogszabály a Kids Online Safety Act (KOSA) és egy 1998-as törvény, a Children and Teens' Online Privacy Protection Act (COPPA) átdolgozott, aktualizált változata, a COPPA 2.0, de az EARN IT és a STOP CASM törvények is jelentős szenátusi támogatást élveznek, egy részük már évek óta előkészítés alatt áll.

A cégvezetők a meghallgatás során igyekeztek hangsúlyozni, hogy az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tettek a fiatalkorúak számára káros tartalmak visszaszorítására, így például Zuckerberg közölte, jelenleg 40 ezer moderátor dolgozik a Meta-nál a tartalmak szűrésén, a cég pedig 2016 óta 20 milliárd dollárt fektetett a területbe.

Spiegel - akinek platformját, a Snapet előszeretettel használják drogkereskedők - szintén felsorolt néhány ilyen új védvonalat, illetve kiemelte, hogy teljes mértékben támogatják a KOSA-ban foglaltakat, míg Chew Zuckerberghez hasonlóan szintén a tartalommoderációval kapcsolatos erőfeszítéseket emelte ki, Yaccarino pedig többször is azzal érvelt, hogy az X kvázi vadonatúj cégként csak most kezdi felépíteni a fiatalkorúakat védő hatékony rendszert.

A fiatalkorúak online zaklatásával, a sérelmükre elkövetett szexuális bűncselekményekkel és a közösségimédia-platformok használatának mentális egészségükre gyakorolt hatásával más régiókban is kiemelten foglalkoznak a törvényhozók. Nagy-Britanniában is van már erre a területre fókuszáló jogszabály, a tavaly létrejött Online Safety Act, az Európai Unióban pedig a 2022 októberében ratifikált Digital Services Act (DSA).

Európában ugyanakkor csak az úgynevezett nagyon nagy platformokra (very large online platfom azaz VLOP) vonatkoznak a szigorúbb szabályozási elemek, ezek között a mostani amerikai meghallgatáson részt vett cégek/platformok egy kivételével (Discord) mind megtalálhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 00:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.