Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 26. 10:45

Újabb gigaper indul a Meta ellen

A Kaliforniában benyújtott csoportos kereset azzal a váddal indul, hogy a közösségi óriás tudatosan tervezte úgy az Instagram funkcióit, hogy a befolyásolható életkorban lévő fiatalok elveszítsék a kontrollt a kijelző előtt töltő idő felett.

Egy 2021-ben indított csoportos vizsgálat eredményeként 41 állam főügyészének részvételével indul per a Meta ellen a kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán, miután a kormányzati végrehajtók alaposabban megvizsgálták, hogy a Facebook és az Instagram közösségi platformok funkciói esetében felmerül-e a szándékosság a kiskorúak számára függőséget okozó funkciók esetében.

A massachusettsi főügyészség két éve vezette le azt a több állam részvételével folytatott nyomozást, amely az Instagram fiatalokra gyakorolt hatásait próbálta mérni. Ennek előzménye, hogy Frances Haugen egykori Facebook-alkalmazott több kellemetlen részletet is nyilvánosságra hozott volt munkaadójáról, többek közt azzal is vádolta őket, hogy a cég nem vállal kellő mértékben felelősséget a fiatalabb felhasználók mentális egészségére gyakorolt káros hatásokkal kapcsolatban.

Andrea Joy Campbell massachusettsi főügyész keddi közleményében azzal vádolja a Metát, hogy szándékosan használja ki a fiatal felhasználók sebezhetőségét profitszerzés céljából. A cég olyan módon tervezi funkcióit – beleértve az értesítéseket és a hírfolyamok végtelenített görgetését – hogy a fiatalok képtelenek legyenek maguk szabályozni a platformokon töltött időt. Emellett a tinédzserek agyi fejlődési folyamataira és mentális egészségére is negatív hatásokat gyakorolnak a cég módszerei.

meta_per

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ez az államok leglátványosabb erőfeszítése annak érdekében, hogy a közösségi média platformok üzemeltetőit eddigi gyakorlataik megváltoztatására bírják. Campbell szerint a Meta nem hagyott más választást az államoknak, mint hogy pereljen, mivel bírói kötelezés nélkül nem várhatók érdemi változások és felelősségteljes viselkedés a techóriástól.

 A Meta tagadja, hogy platformja káros lenne, és számos jogorvoslati lehetőségre, köztük jelentős polgári jogi büntetésekre törekszik, arra is hivatkozva, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság májusban kiadott egy jelentést, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy "a közösségi média használata önmagában nem előnyös vagy káros a fiatalok számára". Az állami végrehajtók szerint azonban a tizenévesek mentális egészségének meredek hanyatlása már napi egy óra közösségimédia-használat után látható, és együtt jár az önbecsülés csökkenésével, valamint erősíti a hajlamot a depresszióra, ráadásul nem csak a rövidtávú, de hosszútávú pszichológiai kockázatokat is mérlegelni kell.

A Meta 2021 óta számos beállítás és kijelzőidő-csökkentésére szánt funkció bevezetésével próbálja igazolni, hogy megfelelő eszközöket ad a felhasználók kezébe ahhoz, hogy maguk szabályozzák a platformon töltött időt, ami a kritikusok szerint még mindig nem elég.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

3

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.