:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 9. 12:46

Az Apple Vision Pro versenytársaként érkezik a Sony új headsete

Fokozódik a helyzet a high-end MR-hardverek piacán: a Sony és a Siemens év végén megjelenő közös headsete egyedülálló tartozékokat kínál majd, és a Qualcomm chipjével dolgozik, megcélozva az üzleti ügyfeleket.

A Las Vegas-i CES kiállítás alkalmából jelentette be a Sony legújabb kevertvalóság-headsetét, aminek neve egyelőre nem ismert, és a megjelenésével kapcsolatban is annyit tudni, hogy valamikor az év későbbi részében várható. A „térbeli tartalmak létrehozására” szánt eszköz leginkább a PSVR 2 csupaszabb kialakítására emlékeztet, a felhúzható szemellenzővel és viselhető beviteli eszközökkel rendelkező hardver a kreatív szakembereket és tartalomkészítőket célozza.

Specifikációk terén annyit tudni, hogy a Qualcomm új Snapdragon XR2+ Gen 2 chipjét kapja, ami várhatóan a Samsung idei headsetében is dolgozik, és a Sony saját mikro OLED paneljével szerelték fel, ami támogatja a szemenként 4K felbontást. Kiegészítők terén széles választékra lehet számítani az eddigiek alapján, gyűrű és ceruza kialakítású mutatóeszközökkel kezenként lehet manipulálni és dolgozni a 3D-s objektumokkal. A hardver a Siemens Xcelerator platformjának üzleti használatra tervezett szoftvereszközeire fog támaszkodni, és az eddigi információk alapján azok a felhasználási területek jöhetnek szóba, amelyek anno a Microsoft HoloLens esetében is, tehát a különféle 3D-s tervek modellezése és az azokkal való interakciók lehetősége, továbbá képzési és szimulációs célok.

sonyxr

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Siemensszel közösen fejlesztett hardver célközönségét szintén azok a mérnökök jelentik, akik a drágább alternatívának tűnő Apple Vision Pro megvételét is fontolhatják.  A cupertinói techóriás korszakalkotó próbálkozásának titulált headset februárban kerül a boltokba. A bejelentés néhány a tartozékokat és a gyári csomagolás részét képező elemeket illetően is elárult néhány részletet, így a 3499 dolláros headset dobozában magán az eszközön kívül két fejpánt, kétfajta szemellenző, egy előlap, a külső akkumulátor, egy töltőkábel és egy töltőadapter valamint egy törlőkendő is lapul majd.

 A tavaly júniusban bejelentett Vision Pro headsetek gyártása múlt év novemberében kezdődött Kínában és minden jel arra utal, hogy az Apple egyelőre inkább egyfajta keményvonalas rajongóknak szánt rétegterméknek szánja a kütyüt, mintsem a piacot megreformáló, forradalmasító eszköznek. Ezt támasztják alá legalábbis azok a korábbi félhivatalos információk, miszerint a készülékből a megjelenése évében nem egészen egymillió példányt gyárthatnak majd, arról pedig egyelőre még csak találgatás sincs, hogy az Egyesült Államokon kívül mikor kerülhet forgalomba az új Apple-hardver.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 23:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.