Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 21. 11:16

Továbbfejlesztett HoloLens headseteket kap az amerikai hadsereg

A HoloLensre épülő első prototípusok a harctéri bevetéshez szükséges szinte összes tesztet elbukták eddig, most újabb prototípussal próbálkozik a Microsoft: még július vége előtt továbbfejlesztett IVAS (Integrated Visual Augmentation System) 1.2-es eszközöket szállít a hadseregnek.

Pár lépcsővel közelebb kerülhetnek hozzá az AR-headsetek, hogy a harctéren is bevetésre kerüljenek, azok után, hogy eddig nem igazán sikerült kiküszöbölni a főbb gyerekhibákat. A Microsoft megerősítette a hírt, miszerint újabb prototípusokat szállít az amerikai hadseregnek a HoloLens headsetre épülő katonai projekt, az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) eszközből miután a korábbi modellekkel kapcsolatban számos panasz érkezett, többek közt arra vonatkozóan, hogy az eszköz nehéz, kényelmetlen és túlságosan feltűnő. A Bloomberg szerint a hadsereg augusztustól három tesztelési kört fog végrehajtani, miután a hónap végéig megérkezik hozzá húsz darab, továbbfejlesztett IVAS 1.2 prototípus.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Végső soron ez lesz a döntő mozzanat abban a kérdésben, hogy a hadsereg továbbra is együttműködik-e a Microsofttal a projekten, a teszt fókuszában az áll majd, hogy az eszközök láthatósága mennyire javult, illetve mennyi fényt bocsátanak ki. Mások a méretre, súlyra, egyéb fizikai jellemzőkre panaszkodtak. Az év elején az Egyesült Államok Kongresszusa 40 millió dolláros támogatást ítélt meg a Microsoftnak az új modell fejlesztésére, aminek lényegesebben karcsúbbnak, könnyebbnek kell lennie, mint a korábbi iterációknak.

Tavaly októberben az IVAS tesztelésének nem túl szívderítő körülményeit részletező dokumentum került nyilvánosság szeme elé, amiben többek közt az állt, hogy a tesztelést végző katonák jelentős részénél léptek fel kellemetlen mellékhatások, mint például hányinger, fejfájás, szemirritáció. Ha ez nem lenne elég, a rendszer ráadásul számottevően csökkenti a látószöget, illetve az egység működés közben annyi fényt bocsát ki magából, hogy éjszaka könnyűszerrel ki lehet szúrni a viselőjét - belátható, hogy harctéren ez utóbbi két tulajdonság meglehetősen kellemetlen, akár végzetesnek bizonyuló helyzeteket teremthet.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról