:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 21. 11:16

Továbbfejlesztett HoloLens headseteket kap az amerikai hadsereg

A HoloLensre épülő első prototípusok a harctéri bevetéshez szükséges szinte összes tesztet elbukták eddig, most újabb prototípussal próbálkozik a Microsoft: még július vége előtt továbbfejlesztett IVAS (Integrated Visual Augmentation System) 1.2-es eszközöket szállít a hadseregnek.

Pár lépcsővel közelebb kerülhetnek hozzá az AR-headsetek, hogy a harctéren is bevetésre kerüljenek, azok után, hogy eddig nem igazán sikerült kiküszöbölni a főbb gyerekhibákat. A Microsoft megerősítette a hírt, miszerint újabb prototípusokat szállít az amerikai hadseregnek a HoloLens headsetre épülő katonai projekt, az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) eszközből miután a korábbi modellekkel kapcsolatban számos panasz érkezett, többek közt arra vonatkozóan, hogy az eszköz nehéz, kényelmetlen és túlságosan feltűnő. A Bloomberg szerint a hadsereg augusztustól három tesztelési kört fog végrehajtani, miután a hónap végéig megérkezik hozzá húsz darab, továbbfejlesztett IVAS 1.2 prototípus.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Végső soron ez lesz a döntő mozzanat abban a kérdésben, hogy a hadsereg továbbra is együttműködik-e a Microsofttal a projekten, a teszt fókuszában az áll majd, hogy az eszközök láthatósága mennyire javult, illetve mennyi fényt bocsátanak ki. Mások a méretre, súlyra, egyéb fizikai jellemzőkre panaszkodtak. Az év elején az Egyesült Államok Kongresszusa 40 millió dolláros támogatást ítélt meg a Microsoftnak az új modell fejlesztésére, aminek lényegesebben karcsúbbnak, könnyebbnek kell lennie, mint a korábbi iterációknak.

Tavaly októberben az IVAS tesztelésének nem túl szívderítő körülményeit részletező dokumentum került nyilvánosság szeme elé, amiben többek közt az állt, hogy a tesztelést végző katonák jelentős részénél léptek fel kellemetlen mellékhatások, mint például hányinger, fejfájás, szemirritáció. Ha ez nem lenne elég, a rendszer ráadásul számottevően csökkenti a látószöget, illetve az egység működés közben annyi fényt bocsát ki magából, hogy éjszaka könnyűszerrel ki lehet szúrni a viselőjét - belátható, hogy harctéren ez utóbbi két tulajdonság meglehetősen kellemetlen, akár végzetesnek bizonyuló helyzeteket teremthet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 06:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.