Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 30. 14:12

A 3dfx Voodoo3 és Voodoo5 kártyák nem működnek i850 chipsetes alaplapokban

A tegnapi napon számos külföldi oldalon megjelent az az információ, miszerint a 3dfx Voodoo5 kártyái nem helyezhetők bele az AGP Pro foglalatba, ezért nem képesek Pentium 4-alaplapban működni. Nos, a hír ebben a formában nem áll meg, nem igaz - mondaná a nagykereplői tanácselnök, Talpas Lajos.

A tegnapi napon számos külföldi oldalon megjelent az az információ, miszerint a 3dfx Voodoo5 kártyái nem helyezhetők bele az AGP Pro foglalatba, ezért nem képesek Pentium 4-alaplapban működni. Nos, a hír "ebben a formában nem áll meg, nem igaz" - mondaná a nagykereplői tanácselnök, Talpas Lajos.

A helyzet az, hogy AGP kivitelű videokártyákat az AGP porton eső feszültség szempontjából három csoportra lehet osztani: egyes példányok 3,3 illetve 1,5 Volttal egyaránt működnek, ám némelyek csak 3,3 vagy csak 1,5 Volttal képesek üzemelni. Ezen kártyák AGP csatolófelülete más és más.

Az alaplapokon található AGP csatlakozóból is többféle van, attól függően, hogy az adott alaplapon található chipkészlet milyen AGP feszültségek támogatására képes.

A 3dfx Voodoo3 és Voodoo5 videokártyái 3,3 Volt AGP feszültséget igényelnek, a csatlakozójuk "3,3V only" kialakítású. Ezzel szemben az Intel i850 alaplap csak 1,5V-ot támogat. Ezért az i850 chipkészletes alaplapokon az AGP foglalat minden esetben úgynevezett "1,5V only" (AGP 4x 2.0 specifikációknak megfelelő) kialakítású, azaz nem használható a 3dfx Voodoo3 és Voodoo5 kártyákkal.

Amennyiben valaki bizonytalan az alaplapját vagy a kártyáját illetően, a 3dfx Pentium 4 FAQ-ban pontosan le van írva, hogy melyik csatlakozótípus hogy néz ki.

Látható, hogy a problémát nem a processzor, hanem a chipkészlet okozza, ezért nem írtuk, hogy az említett videokártyák nem képesek Pentium 4-alaplapokban működni, mégha pillanatnyilag ez is a helyzet. Természetesen nem kizárt, hogy a jövőben megjelenő Pentium 4-hez szánt chipkészletek (pl. VIA, stb.) támogassák a 3,3V AGP feszültséget, és így a kártyák használhatóak lesznek.

A témában elmerülni kívánóknak javaslom bővebb tanulmányozásra az AGP Design Guide című dokumentumot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról