Szerző: Koi Tamás

2023. április 21. 10:08

Jön a Proton saját jelszómenedzsere

Rövidesen új alternatívát kaphatnak a népszerű jelszókezelő platformok, melyeket az utóbbi időben egyre több támadás is ér: jön a Proton Mail tulajdonosának saját, titkosított jelszókezelője, a Proton Pass.

A Proton Mail hosszú évek óta az egyik legkedveltebb online levelezőrendszer azok körében, akiknek számít a biztonságos levelezés, illetve el akarják kerülni, hogy az üzemeltetők vagy harmadik fél profilozza őket. Az üzemeltető új szolgáltatásával szintén a (biztonság)tudatos felhasználókat kívánja segíteni - elindult a Proton Pass jelszókezelő rendszer bétatesztje.

A Proton Pass bevezetése elsősorban a SimpleLogin tavalyi akvizíciójára vezethető vissza. Az ügylet révén így a Proton Mail repertoárja olyan, fejlett biztonsági funkciókkal bővült, melyek többek között lehetővé tették, hogy a felhasználók egyedi aliasokat használva elrejthessék valódi e-mail címüket bizonyos, e-mailes regisztrációt igénylő szolgáltatások igénybe vétele során vagy akár online vásárláskor (hide my e-mail).

passwords

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Andy Yen, a Proton alapító-vezérigazgatója blogjában külön utalt rá, hogy a Proton Pass létrehozását részben az indokolta, hogy a nagy jelszókezelők elleni sikeres vagy részben sikeres támadások az utóbbi időben aggasztó mértékeket öltöttek, ez pedig az egész Proton Mail ököszisztémát veszélyeztetheti. 

A Proton Pass Yen szerint többek között azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy az összes mezőt és rekordot végponti titkosítással látja el, azaz a felhasználói név- és jelszó párosa mellett például az URL-t is titkosítja. Ennek hiányában illetéktelenek egy jelszókezelő adatbázisához hozzájutva könnyen hozhatnak létre profilokat a felhasználókról, ami akkor is értékes személyes adat lehet, ha magukat a fiókokat nem sikerül feltörni.

A jelszókezelő bétája jelenleg iOS és Android platformon, valamint Chrome és Brave böngészők alatt (utóbbiaknál böngészőkiegészítőn keresztül) próbálható ki. Hozzáférést eleinte csak bizonyos fizetős felhasználó körök kapnak meghívásos alapon, a szolgáltató ugyanakkor "amilyen hamar csak lehetséges" hozzáférhetővé kívánja tenni a jelszókezelőt az összes felhasználó (régi és új) számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról