Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 9. 10:15

Megújul a Spotify mobilalkalmazása

Látványos megújuláson megy keresztül a legnépszerűbb streamingplatform mobilappja, ami a még fejlettebb személyre szabási technológiák mellett a TikTok-hoz hasonlóan egy rövid videókat mutató hírfolyamot kap.

A várakozásokhoz képest is nagyobb ütemben bővítette az elmúlt időszakban aktív hallgatói bázisát a Spotify, ezzel a világ legnagyobb online zenestreaming- és podcast-platformja immáron havonta átlagosan 500 millió hallgatót szolgál ki - jelentette be a szolgáltató szerdai Stream On című eseményén. A legérdekesebb bejelentés viszont az volt, hogy az elmúlt években podcastekbe és hangoskönyvekbe jelentős pénzt öntő svéd cég egy újragondolt felhasználói felületet kezd el bevezetni Android és iOS platformokon, ami nem olyan meglepő mód a TikTokot másolja.

A ráncfelvarrás enyhítheti a felhasználók azon gyakori panaszait, hogy az app túlzsúfolt és az idők során nehezen használhatóvá vált, háttérbe került az újdonságok felfedezése. Az új dizájn alapját a tavaly augusztusban kiadott frissítések képezik, amelyek a zenés tartalmakat és a podcastokat dedikált hírcsatornákba különítették el.

Az app frissítése után a kezdőlapon már megjelennek a TikTok-videókhoz hasonló, függőlegesen görgethető zenei előnézetek: ezek olyan teljesképernyős videók, amelyek az alkotó Canvas-videóit használják (rövid, ismétlődő videóklipek, amik adott dal lejátszása közbn mozognak a háttérben).

spotify-new-mobile-design

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A zenei hírfolyamhoz hasonlóan a podcastok hírfolyamát is frissítették egy függőlegesen görgethető felhasználói felülettel, de itt az előnézeti módban nem videó jelenik meg, hanem egy legfeljebb 60 másodperces hangrészlet hallható adott tartalomból, illetve olvasható annak szöveges átírása.

Szerdától kezdve más új funkciók is érkeznek, például a podcastek automatikus lejátszása, a felfedezést segítő ajánlások a Search (Keresés) menü alatt, az új „Smart Shuffle” funkcióval pedig lejátszási listákat ajánl a rendszer a korábban hallgatott zenék  alapján. Utóbbi csak az előfizető felhasználók számára lesz elérhető, míg a többi újítás (így a TikTok által ihletett hírfolyamok) minden felhasználónál megjelennek. A bevezetés azonban a fokozatosság miatt országonként eltérő ütemezésben történik majd.

A félmilliárdos hallgatói mérföldkő mellett frissen jelentették a zenészeknek kifizetett jogdíjak mértékét is, az egymillió dollár, illetve a 10 ezer dollár felett kereső zenészek kategóriában az elmúlt öt évben több mint megduplázódott az alkotók száma - közölte szűkszavúan a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról