:

Szerző: Koi Tamás

2023. február 23. 13:38

Konzultációs szakaszba lépett az infrastruktúra-sarc

A várakozásokhoz képest valamivel később kezdődhetett meg a konzultációs fázisa annak az EU-s eljárásnak, mely a jogalkotói folyamat kvázi nulladik lépcsőfokaként azt hivatott feltárni, hogy szükséges-e az, hogy a nagy hálózati forgalmat generáló tartalomszolgáltatók hozzájáruljanak a telekommunikációs hálózatok kiépítési és karbantartási költségeihez.

Csütörtökön a vártnál csaknem egy hónappal később megkezdődött a szakmai berkekben csak "OTT fair share" néven emlegetett kérdéskör EU-s konzultációja, mely rendszerint a nulladik (egyben bizonyos esetekben utolsó) fázisa az uniós jogalkotói folyamatnak. A tét nem elhanyagolható, az EU-nak ugyanis azt kell felmérnie, hogy a kontinens nagy távközlési hálózatait üzemeltető cégek költségeihez hozzá kell-e járulniuk a hálózat legnagyobb forgalomgenerátorainak, azaz jellemzően a nagy amerikai tartalom- és felhőszolgáltatóknak.

A két érdekcsoport egymásnak feszülésének mostanra már szinte évtizedes múltja van, a Bizottság ugyanakkor a koronavírus járvány során tapasztalt terheléscsúcsokat látva először tavaly tavasszal utalt rá, hogy az európai távközlési szektor és a jellemzően tengerentúli tartalomszolgáltatók közt kialakult ellentétek mögöttes okait meg kívánja vizsgálni.

optical_cables_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Addigra a szervezetet számos európai távközlési cég és EU-s tagállam is nyomás alá helyezte, kiemelve, hogy a hálózati forgalom csaknem feléért összesen hat Big Tech tartalomszolgáltató felelős, az arányok pedig a jövőben még jobban eltolódnak, ez pedig hosszútávon fenntarthatatlanná, kigazdálkodhatatlanná teszi a hálózatok üzemeltetését és jövőbeni bővítését.

Az érintett cégek - köztük elsősorban a Netflix, a Microsoft és a Google - ellenben azzal érvelnek, hogy egy fair share szabályozás valójában a kettős adóztatáshoz hasonló rendszert eredményezne, hiszen a távközlési cégek költségeit elsősorban az előfizetők termelik ki. Emellett a cégek rámutattak arra is, hogy saját szerverparkjaikat hosszú évek óta a jobb terheléseloszlás érdekében földrajzilag jelentős ütemben bővítették, mely összességében komoly beruházást igényelt a részükről.

Thierry Breton, a Bizottság illetékes biztosa a konzultációs szakasz megindítása kapcsán hangsúlyozta, hogy a piaci viszonyok felmérésével nem kívánnak célkeresztbe állítani egyetlen piaci szereplőt sem, egy potenciális intézkedés vagy piacszabályozás nem kifejezetten egy vagy több cég ellen, hanem az uniós állampolgárok mellett szól.

Breton hozzátette, a Bizottságnál bíznak abban, hogy az ügyre hamar pont kerül, így már a nyáron várható bizottsági állásfoglalás a kérdésben (a konzultációs folyamat a rendes ügymenet szerint 12 hétig tart), melyet a további jogalkotói lépések követhetnek. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.