Szerző: Koi Tamás

2022. október 12. 09:23

Nem tetszik a szakhatóságoknak az infrastruktúra-sarc

Újabb, az uniós szabályozásban meghatározó tényező szólalt meg a távközlési infrastruktúra nagyfogyasztóira kivetni tervezett kötelező hozzájárulás kapcsán: a BEREC szerint az iparági szereplők álláspontja alaptalan és bármilyen infrastruktúra-sarc károkat okozhat csak a piacon.

Nem tartja jó ötletnek az uniós szakhatóságokat tömörítő BEREC (Body of European Regulators of Electronics Communications) azt az elképzelést, hogy a távközlési infrastruktúra "nagyfogyasztóinak" - így jellemzően olyan amerikai cégeknek, mint a Google, a Netflix, az Amazon, a Meta és a Microsoft - valamiféle hozzájárulást kéne fizetniük az infrastruktúra-tulajdonosok részére a hálózat kapacitásának kibővítési és karbantartási költségeinek fedezésére.

Az infrastruktúrát használó nagy multik kvázi "megadóztatását" gyakorlatilag egy évtizede szorgalmazzák a legnagyobb európai távközlési cégek, a koronavírus-világjárvány, illetve az egész Európát sújtó gazdasági válság hatásaira azonban már az Európai Bizottság is komolyan foglalkozni kezdett a kérdéssel.

network-cables

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az ágazati vizsgálat megindításáról először Margrethe Vestager uniós biztos beszélt idén májusban, kiemelve, hogy eljutottak a Bizottsághoz a távközlési iparági szereplőket tömörítő csoportoktól, illetve maguktól a távközlési cégektől érkező olyan észrevételek, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy egyes tartalomszolgáltatók aránytalanul nagy forgalomigénye, illetve az ebből adódó, kompenzáció nélküli többletköltségek visszafoghatják az uniós távközlési ipar beruházási kedvét, ezáltal lassítva a régió digitális fejlődését.

A BEREC szerint azonban semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a jelenlegi piaci körülmények között indokolt bármilyen, a telkócégeknek fizetett kompenzáció. A szervezet közleményében hozzáteszi, az internet eddig is jól kezelte a változó forgalmi mintákat, a távközlési lobbi által szorgalmazott hozzájárulás pedig jobbára csak ártana a piac szerkezetének és az előfizetőknek egyaránt.

A szervezet álláspontjára reagált a telkócégek legnagyobb európai lobbiszervezete, az ETNO (European Telecommunications Network Operators Association), elavultnak nevezve a fenti érvelést, egyben közölte, hogy a következő időszakban újabb bizonyítékokat fog eljuttatni a Bizottságnak, melyek alátámasztják az iparági szereplők érvrendszerét.

A Bizottság várhatóan a jövő év elején indítja meg az átfogó vizsgálatot a témában, melyben várhatóan még a szervezet mandátumának 2024-es lejárta előtt megszülethet a döntés.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.