Szerző: Koi Tamás

2022. október 12. 09:23

Nem tetszik a szakhatóságoknak az infrastruktúra-sarc

Újabb, az uniós szabályozásban meghatározó tényező szólalt meg a távközlési infrastruktúra nagyfogyasztóira kivetni tervezett kötelező hozzájárulás kapcsán: a BEREC szerint az iparági szereplők álláspontja alaptalan és bármilyen infrastruktúra-sarc károkat okozhat csak a piacon.

Nem tartja jó ötletnek az uniós szakhatóságokat tömörítő BEREC (Body of European Regulators of Electronics Communications) azt az elképzelést, hogy a távközlési infrastruktúra "nagyfogyasztóinak" - így jellemzően olyan amerikai cégeknek, mint a Google, a Netflix, az Amazon, a Meta és a Microsoft - valamiféle hozzájárulást kéne fizetniük az infrastruktúra-tulajdonosok részére a hálózat kapacitásának kibővítési és karbantartási költségeinek fedezésére.

Az infrastruktúrát használó nagy multik kvázi "megadóztatását" gyakorlatilag egy évtizede szorgalmazzák a legnagyobb európai távközlési cégek, a koronavírus-világjárvány, illetve az egész Európát sújtó gazdasági válság hatásaira azonban már az Európai Bizottság is komolyan foglalkozni kezdett a kérdéssel.

network-cables

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ágazati vizsgálat megindításáról először Margrethe Vestager uniós biztos beszélt idén májusban, kiemelve, hogy eljutottak a Bizottsághoz a távközlési iparági szereplőket tömörítő csoportoktól, illetve maguktól a távközlési cégektől érkező olyan észrevételek, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy egyes tartalomszolgáltatók aránytalanul nagy forgalomigénye, illetve az ebből adódó, kompenzáció nélküli többletköltségek visszafoghatják az uniós távközlési ipar beruházási kedvét, ezáltal lassítva a régió digitális fejlődését.

A BEREC szerint azonban semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a jelenlegi piaci körülmények között indokolt bármilyen, a telkócégeknek fizetett kompenzáció. A szervezet közleményében hozzáteszi, az internet eddig is jól kezelte a változó forgalmi mintákat, a távközlési lobbi által szorgalmazott hozzájárulás pedig jobbára csak ártana a piac szerkezetének és az előfizetőknek egyaránt.

A szervezet álláspontjára reagált a telkócégek legnagyobb európai lobbiszervezete, az ETNO (European Telecommunications Network Operators Association), elavultnak nevezve a fenti érvelést, egyben közölte, hogy a következő időszakban újabb bizonyítékokat fog eljuttatni a Bizottságnak, melyek alátámasztják az iparági szereplők érvrendszerét.

A Bizottság várhatóan a jövő év elején indítja meg az átfogó vizsgálatot a témában, melyben várhatóan még a szervezet mandátumának 2024-es lejárta előtt megszülethet a döntés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról