Szerző: Koi Tamás

2023. január 11. 09:54

Felderíti a telkók és a techcégek viszonyait az EU

Rövidesen megkezdi az Európai Bizottság azt a konzultációs folyamatot, mely rendezheti a nagy technológiai multik és az európai telekommunikációs cégek évtizedes vitáját, mely szerint a legnagyobb tartalomszolgáltatóknak hozzá kellene-e járulniuk az infrastruktúra építési és üzemeltetési költségeihez.

Többek között a nagy techcégek és telekommunikációs piaci szereplők befektetési terveire kíváncsi az Európai Bizottság abban a kérdőívben, melyet a következő napokban kaphatnak meg az érdekeltek és érintettek, annak az ágazati vizsgálatnak az első lépéseként, mely eldöntheti, hogy szükséges-e a tartalomszolgáltatókat arra kötelezni, hogy fair hozzájárulást nyújtsanak az EU-s távközlési infrastruktúrák kiépítési és üzemeltetési költségeihez.

A Reuters exkluzív beszámolója szerint a Bizottság a jövő héten indíthatja meg az ügy konzultációs szakaszát, mely a várakozások szerint 12 hétig tarthat majd. Ebben az EU végrehajtó szerve többek között olyan kérdésekre várja a választ, hogy a nagy telkócégek és a tartalomszolgáltatók mely területeken ruháznak be jelenleg, milyen beruházási terveik vannak rövid- és középtávon, illetve általában véve milyen a két szektor szereplőinek egymással való viszonya.

fiber

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Bizottság először tavaly tavasszal utalt rá, hogy az európai távközlési szektor és a jellemzően tengerentúli tartalomszolgáltatók közt az évek során kialakult ellentétek mögöttes okait meg kívánja vizsgálni.

Addigra a szervezetet számos európai távközlési cég és EU-s tagállam is nyomás alá helyezte, kiemelve, hogy a hálózati forgalom csaknem feléért összesen hat Big Tech tartalomszolgáltató felelős, az arányok pedig a jövőben még jobban eltolódnak, ez pedig hosszútávon fenntarthatatlanná, kigazdálkodhatatlanná teszi a hálózatok üzemeltetését és jövőbeni bővítését.

Az érintett cégek - köztük elsősorban a Netflix, a Microsoft és a Google - ellenben azzal érvelnek, hogy egy fair share szabályozás valójában a kettős adóztatáshoz hasonló rendszert eredményezne, hiszen a távközlési cégek költségeit elsősorban az előfizetők termelik ki. Emellett a cégek rámutattak arra is, hogy saját szerverparkjaikat hosszú évek óta a jobb terheléseloszlás érdekében földrajzilag jelentős ütemben bővítették, mely összességében komoly beruházást igényelt a részükről.

A techcégek emellett arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen szabályozás alapvetően ellentétes az EU-s netsemlegességi irányelvekkel.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.