Szerző: Koi Tamás

2022. október 10. 09:39

Jelentősen többe kerülhet az Apple-nek az új iPhone

A Nikkei ahogy az elmúlt években, úgy idén is szétszerelte a legújabb generációs iPhone-t azért, hogy fény derüljön arra, az Apple nagyságrendileg mennyit költ a benne található komponensekre. Az iPhone 14-nél ez az összeg minden jel szerint jóval magasabb lehet a korábbi évekhez képest.

Minden eddiginél többe fájhat az Apple-nek a legújabb generációs iPhone-ok alkatrészköltsége - legalábbis erre következtet a japán Nikkei, mely szokásához híven idén is szétszerelte az Apple legújabb csúcs-okostelefonját azért, hogy felmérje a komponensek bekerülési költségét, ezzel pedig végeredményben képet kapjon arról, mennyit kereshet nagyságrendileg a cég egy készüléken.

A Nikkei szakemberei ezúttal egy 128 GB memóriával ellátott iPhone 14 Pro Maxot szereltek szét, melyet közvetlen elődjéhez képest a komponensek terén elsősorban jobb kamerarendszerrel és továbbfejlesztett rendszerprocesszorral láttak el. Pusztán ez a két komponens alighanem jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az új iPhone csúcsmodell alkatrészköltsége több mint 60 dollárral növekedjen az egy évvel ezelőtti típushoz képest, ezzel egy dollárral átlépve a lélektani 500 dolláros határt. 

a16_bionic

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az alkatrészek közül a becslések szerint az A16 Bionic rendszerchip bekerülési költsége nőtt meg a legnagyobb mértékben, melyet most nagyjából 110 dollárért gyárthat le a TSMC a 4 nm-es gyártósorain. Az új kamerarendszerhez ezúttal is a Sony szállítja a szenzorokat, melyek 30%-kal nagyobbak az elődmodellekbe szánt megoldásokhoz képest, ugyanakkor 50%-kal többe is kerülnek - ezzel ez a komponens nagyjából 15 dollárt vihet el a teljes bekerülési költségből.

A szétszerelés alkalmával néhány kevésbé meglepő tényre is fény derült, így az új iPhone-ok kijelzőjét továbbra is a Samsung gyártja, akárcsak a memóriachipeket. A készülék több, létfontosságú Qualcomm-komponenst is rejt magában, ezek közül minden bizonnyal az egyik legdrágább a vadonatúj 5G-képes modem-RF chip, a Snapdragon X65. Az új iPhone egyik megkülönböztető funkciójához, a műholdas segélyhíváshoz a jelek szerint ezt a modemet leszámítva nem használ semmilyen dedikált hardverkomponenst az Apple.

Érdekesség, hogy az amerikai komponensek száma jelentősen megnőtt a tavalyi évhez képest az új iPhone-okban, így az iPhone 14 Pro Max-ban már 22,6% helyett 33,4%-nyi ezek aránya, minden más beszállítói ország vagy régió kárára. 

A komponensek vizsgálatából az értelemszerűen nem derül ki, hogy az Apple mennyiért gyártatja az új készülékeket a szerződéses bérgyártóinál, az árak ugyanakkor itt is változhatnak, miután a cég megkezdte az iPhone-ok termelésének jelentősebb diverzifikációját, így az új készülékek egyre jelentősebb mennyiségben készülnek Kína mellett Indiában is.

a címlapról