Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 22. 12:00

Az iPhone-gyártás negyede mehet Indiába

Fokozatosan építi ki Kínán kívüli gyártóbázisait különböző termékeire az Apple, így egyre erősebb jelenlétet tervez Indiában is, az elemzők már százalékokkal is tudnak szolgálni.

Az Apple egyre markánsabb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a növekvő geopolitikai feszültség hatására mérsékelje Kína fontosságát az iPhone-gyártási folyamatokban. A J.P. Morgan elemzői konkrét becsült számot is közöltek szerdán, szerintük 2025-re várhatóan a globális piacon forgalmazott négy iPhone-készülékből egy Indiában fog készülni. A brókercég arra számít, hogy az iPhone 14 gyártás mintegy öt százaléka Indiában zajlik már az idei év végére, ami Kína után a világ második legnagyobb okostelefon-piaca.

Becslések szerint 2025-ig pedig az összes Apple-termék 25 százaléka – köztük a Mac, iPad, Apple Watch és AirPods termékek is – Kínán kívüli üzemekben gurulnak ki a gyártósorról. Az iPhone-ok indiai gyártása egyébként 2017-ben kezdődött, első körben kis darabszámmal, a honi piacra fókuszálva, az Apple másik jelentős bérgyártójának, a Wistronnak az üzemeiben. 

make_in_india_20160215

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A világjárvány nagyban megnehezítette a vállalkozások számára az ellátási láncok áthelyezését és a terveik újragondolását, de a korlátozások lassú enyhítésével egyszerre többen is felgyorsítanák év végén a folyamatokat. Az Apple a gyártás diverzifikálásával elsősorban az utóbbi pár évben tapasztalt, a lezárások és karanténidőszakok gyártási ellátási láncokra rakódó hatásaitól próbálja védeni magát, de az amerikai és kínai kapcsolatok esetleges elmérgesedése éppúgy terítéken lehet a következő időszakban, mely szintén problémákat okozhat a gyártásban. 

A Morgan elemzői arra számítanak, hogy az Apple közép- vagy hosszútávon minősíteni fogja indiai beszállítóit. A Bloomberg jelentése szerint az indiai Tata Group hónap elején tárgyalásokat folytatott a Wistronnal, hogy közösen hozzanak létre egységet iPhone-ok összeszerelésére az országban. Jövőre Kínával egy időben az Apple iPhone 15 gyártását is már a Foxconn és a Wistron indiai gyártólétesítményei végezhetik.

Az indiai gyártóbázis(ok) mellett Vietnám is jelentős szerepet kap az Apple-termékek előállításában, így a Nikkei korábbi értesülései szerint az Apple két gyártópartnere, a Foxconn és a Luxshare Precision Industry egyaránt megkezdte már az Apple Watch-ok és MacBookok próbagyártását az észak-vietnámi üzemeiben. Vietnám egyébként az Apple második legnagyobb gyártóbázisának számít Kína után, ráadásul rendkívül rövid idő alatt érte el ezt a státuszt. A J.P. Morgan jelentése is kitér Vietnámra, ahol 2025-re az összes iPad és Apple Watch gyártás 20 százalékát, a MacBookok 5 százalékát és az AirPods 65 százalékát adja majd az ország.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról