:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 4. 13:25

Bosszút állt az Activision Blizzard a szakszervezeteseken

A játékóriás csak azok bérét nem emelte meg, akiknek közül volt a Game Workers Alliance (GWA) szakszervezet megalapításához.

Az amerikai Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testülete (NLRB) úgy találta, hogy az Activision Blizzard jogtalanul torolta meg a cégcsoport alá tartozó Raven Software minőségellenőreinek szakszervezetbe való tömörülését - írja a New York Times A többek közt Call of Duty-játékokon is dolgozó minőségbiztosítási (QA) osztály januárban jelentette be, hogy érdekképviseletet alapít. Az Activision Blizzard próbált akadályokat gördíteni a szerveződés elé, többek közt azzal az indoklással próbálta érvényteleníteni, hogy a szakszervezet csak a 28 fős minőségbiztosítási részlegből áll, míg a Raven Software körülbelül 230 alkalmazottat foglalkoztat.

A munkajogi törvények betartatásáért felelős Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testületén (NLRB) keresztül lebonyolított szavazás 19 igen és 3 nem szavazattal zárult, két szavazatot megtámadtak, 28 munkavállalóból 24-en voksoltak. A Game Workers Alliance (GWA) néven megalakult szervezetet a Communications Workers of America (CWA) képviseli, és az első olyan szakszervezet, ami egy meghatározó, nagy amerikai játékcégen belül alakult.

blizzard

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A GWA megalakulása közben az Activision Blizzard körülbelül 1100 minőségbiztosítási vállalkozót vett át teljes munkaidőbe alkalmazottként, és óránként 20 dollárra emelte a minimálbérüket - ebből csak a Raven Software dolgozói maradtak ki, akik a stúdióban a legalacsonyabb fizetésű csoportba tartoznak.

Az Activision Blizzard állítása szerint a nemzeti munkaügyi kapcsolatokról szóló törvény (NLRA) miatt nem változtathatta meg alkalmazottak fizetését a szakszervezeti folyamatok közepette. A Communication Workers of America szerint ez viszont a szakszervezet megsemmisítésére irányuló nyomasztó kísérlet volt.

Az NLRB most hivatalosan is a szakszervezet javára döntött, és kijelentette, hogy az Activision Blizzard törvénytelenül tartotta vissza a béremelést, a felek közt a későbbiekben további tárgyalások várhatók ez ügyben.

A dolgozók tavaly decemberben jelentették be, hogy érdekképviseletet szeretnének alapítani, pár nappal azután, hogy elkezdtek keringeni a pletykák a 68,7 milliárd dolláros Microsoft - Activison Blizzard felvásárlásról, ami az eddigi legnagyobb techfelvásárlások egyike lehet (amennyiben minden hatóságon átmegy). A függőben lévő akvizíció hírére, és több hirtelen elbocsátásra reagálva a többek közt Call of Duty-játékokon dolgozó QA tesztelők heteken át tartó sztrájkba kezdtek, hangot adva annak, hogy ellenzik 12 vállalkozójuk hirtelen elbocsátását.

Korábban egy bővebb cikkünkben is írtunk arról, hogy az infláció és a világjárvány hatására erőre kaptak az önszerveződési kísérletek a nagy tech cégek dolgozói körében is. A techiparban a kezdetek óta nem volt jellemző a szakszervezetek létrehozása, az olyan nagy és sikeres vállalatok kultúrájával, mint Apple, a Google, a Facebook és az IBM-nél nem fért össze.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.