Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 24. 12:38

Megalakult az Activision Blizzard tesztelőinek szakszervezete

Elsöprő többséggel alakult meg az első olyan szakszervezet, amit egy nagy játékstúdió elégedetlen dolgozói kezdeményeztek.

Több hónapnyi előkészület után az Activion Blizzard cégcsoport alá tartozó Raven Software részlegének minőségellenőrei (Quality Assurance, QA) a szakszervezetbe való tömörülés mellett szavaztak, ami azért nagy szó, mert ez az első alkalom, amikor egy nagy amerikai játékcégnél alakul meg dolgozói érdekképviselet. A munkajogi törvények betartatásáért felelős Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testületén (NLRB) keresztül lebonyolított szavazás 19 igen és 3 nem szavazattal zárult, két szavazatot megtámadtak, 28 munkavállalóból 24-en voksoltak.

A dolgozók tavaly decemberben jelentették be, hogy érdekképviseletet szeretnének alapítani, pár nappal azután, hogy elkezdtek keringeni a pletykák a 68,7 milliárd dolláros Microsoft - Activison Blizzard felvásárlásról, ami az eddigi legnagyobb techfelvásárlások egyike lehet. A függőben lévő akvizíció hírére, és több hirtelen elbocsátásra reagálva a többek közt Call of Duty-játékokon dolgozó QA tesztelők heteken át tartó sztrájkba kezdtek, hangot adva annak, hogy ellenzik 12 vállalkozójuk hirtelen elbocsátását. Az egyik teszter elmondása szerint decemberben a részleg harmada kapott értesítést arról, hogy idő előtt felbontják a szerződésüket, azután, hogy a csapat hosszasan túlórázott előtte hetekig, ami fokozottan kitette őket a kiégés veszélyének is, ezért a bánásmód felháborította őket. Az elégedetlenséget és a szakszervezeti megalakulással való fenyegetőzést hallva a cég a csapat minden tagjának felajánlotta a teljes munkaidős szerződést és az órabér megemelését, 28-an azonban nem fogadták el a fejajánlást.

raven_szakszervezet_blizzard

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Game Workers Alliance (GWA) néven megalakult szervezetet a Communications Workers of America (CWA) képviseli. A közeljövőben a szakszervezet megpróbál megegyezni a munkáltatóval a váratlan elbocsátásokra, illetve a túlórákra vonatkozó szabályokról, amelyek a dolgozók érdekeit is figyelembe veszik.

A problémák többrétegűek a több mint 10 ezer főt foglalkoztató Activison Blizzardnál: két évnyi vizsgálat után tavaly Kaliforniában per indult a cég ellen, amelynek toxikus kultúrája megágyazott több zaklatásos ügynek és a női dolgozókkal szembeni visszaéléseknek is. Amikor a Game Workers Alliance benyújtotta a szakszervezeti választásra irányuló kérvényét, az Activision Blizzard próbálta több módon is ellehetetleníteni a folyamatot.

Nemrég egy bővebb cikkünkben is írtunk arról, hogy az infláció és a világjárvány hatására erőre kaptak az önszerveződési kísérletek a nagy tech cégek dolgozói körében is: az Amazon után az Apple-nél is mozgás indult annak érdekében, hogy a raktári és kereskedelmi dolgozók magasabb béreket, több szabadnapot és jobb munkakörülményeket követeljenek ki maguknak. A techiparban a kezdetek óta nem volt jellemző a szakszervezetek létrehozása, az olyan nagy és sikeres vállalatok kultúrájával, mint Apple, a Google, a Facebook és az IBM-nél nem fért össze. Egyelőre nem világos, hogy az Apple és az Amazon jelenlegi látványos erőfeszítései hosszútávon milyen hatással lesznek a techiparban látható munkásmozgalomnak, de a Raven Software tesztelőinek példáján látszik, hogy egyre többen kívánják megvívni a csatákat az igazuk érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.