Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 2. 09:01

A britek beleálltak az Activision - Microsoft frigybe

Nem ment át csont nélkül a brit versenyfelügyeleti szervnél, a Competition and Markets Authoritynél a Microsoft és az Activision rekord értékű felvásárlási tranzakciója, ezért a cégeknek további biztosítékokat kell nyújtaniuk arra, hogy az általuk birtokolt franchise-ok továbbra is multiplatformosok maradnak.

A brit versenyhatóság szerint versenyjogi aggályokat vet fel a gaming iparág, illetve az egész IT-piac eddigi legnagyobb akvizíciós ügylete, a Microsoft és az Activision között létrejött, 69 milliárd dollár értékű felvásárlási megállapodás, melynek részeként a redmondi óriáscég birtokába kerülnének a videojáték-piac olyan nagy, óriási felhasználóbázissal rendelkező franchise-ai, mint a Call of Duty vagy a World of Warcraft.

A Competition and Markets Authority (CMA) idén júniusban kezdte vizsgálni a január közepén bejelentett ügylet versenyjogi vetületeit, aminek jelen esetben azért is van jelentősége, mivel sok más, hasonló akvizícióval megegyezően a brit versenyhatóságnak egyfajta vétójoga lehet az üzletet illetően, ha úgy ítéli meg, hogy az jelentős versenytorzító hatással járhat.

activision_blizzard

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Ilyen esetekben az elsőfokú vizsgálat vagy egyből az üzlet engedélyezéséhez, vagy egy második fordulós vizsgálathoz vezethet - ez történt most, a CMA ugyanis felszólította a feleket, hogy nyújtsanak további biztosítékokat arra nézve, hogy a hozzájuk került franchise-ok idővel nem válnak platformexkluzívvá, ezzel kizárva leginkább a rivális - és a piacot jelenleg vezető - Sony PlayStation konzoljainak tulajdonosait a Call of Duty vagy WoW partikról.

A Microsoft eddig próbálta elkerülni a szabályozási aggályokat és letakarítani az utat a gigaüzlet előtt, már a bejelentést követő napokban igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy nem az a célja a felvásárlásnak, hogy monopolhelyzetet teremtsen a gaming szegmensben.

A redmondi cég ezután februárban számos kötelezettségvállalást jelentett be a játéküzletágra vonatkozóan, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a Microsoft számára ez a mindeddig példa nélküli felvásárlási tranzakció egyben azt is jelenti majd, hogy (újra) a cégére irányul a hatóságok, törvényalkotók figyelme, melyek az utóbbi években minden eddiginél lelkesebben vetették bele magukat a piaci monopóliumok elleni harcba.

Ezek az önkéntes vállalások a jelek szerint nem győzték meg a brit versenyhatóságot, mely szeptember 8-ig adott haladékot a feleknek arra, hogy a CMA összes aggályát eloszlassák.

Az üzlet jelentőségének megfelelően a CMA döntése kapcsán megszólalt Brad Smith, a Microsoft elnöke is. Smith leszögezte, hogy a Microsoft kész mindenben eloszlatni a brit versenyhatóság aggályait, egyben emlékeztetett, hogy az exkluzív címeket az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is egy napon kívánja kiadni Xbox és PlayStation platformokra.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.