Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 2. 09:01

A britek beleálltak az Activision - Microsoft frigybe

Nem ment át csont nélkül a brit versenyfelügyeleti szervnél, a Competition and Markets Authoritynél a Microsoft és az Activision rekord értékű felvásárlási tranzakciója, ezért a cégeknek további biztosítékokat kell nyújtaniuk arra, hogy az általuk birtokolt franchise-ok továbbra is multiplatformosok maradnak.

A brit versenyhatóság szerint versenyjogi aggályokat vet fel a gaming iparág, illetve az egész IT-piac eddigi legnagyobb akvizíciós ügylete, a Microsoft és az Activision között létrejött, 69 milliárd dollár értékű felvásárlási megállapodás, melynek részeként a redmondi óriáscég birtokába kerülnének a videojáték-piac olyan nagy, óriási felhasználóbázissal rendelkező franchise-ai, mint a Call of Duty vagy a World of Warcraft.

A Competition and Markets Authority (CMA) idén júniusban kezdte vizsgálni a január közepén bejelentett ügylet versenyjogi vetületeit, aminek jelen esetben azért is van jelentősége, mivel sok más, hasonló akvizícióval megegyezően a brit versenyhatóságnak egyfajta vétójoga lehet az üzletet illetően, ha úgy ítéli meg, hogy az jelentős versenytorzító hatással járhat.

activision_blizzard

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ilyen esetekben az elsőfokú vizsgálat vagy egyből az üzlet engedélyezéséhez, vagy egy második fordulós vizsgálathoz vezethet - ez történt most, a CMA ugyanis felszólította a feleket, hogy nyújtsanak további biztosítékokat arra nézve, hogy a hozzájuk került franchise-ok idővel nem válnak platformexkluzívvá, ezzel kizárva leginkább a rivális - és a piacot jelenleg vezető - Sony PlayStation konzoljainak tulajdonosait a Call of Duty vagy WoW partikról.

A Microsoft eddig próbálta elkerülni a szabályozási aggályokat és letakarítani az utat a gigaüzlet előtt, már a bejelentést követő napokban igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy nem az a célja a felvásárlásnak, hogy monopolhelyzetet teremtsen a gaming szegmensben.

A redmondi cég ezután februárban számos kötelezettségvállalást jelentett be a játéküzletágra vonatkozóan, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a Microsoft számára ez a mindeddig példa nélküli felvásárlási tranzakció egyben azt is jelenti majd, hogy (újra) a cégére irányul a hatóságok, törvényalkotók figyelme, melyek az utóbbi években minden eddiginél lelkesebben vetették bele magukat a piaci monopóliumok elleni harcba.

Ezek az önkéntes vállalások a jelek szerint nem győzték meg a brit versenyhatóságot, mely szeptember 8-ig adott haladékot a feleknek arra, hogy a CMA összes aggályát eloszlassák.

Az üzlet jelentőségének megfelelően a CMA döntése kapcsán megszólalt Brad Smith, a Microsoft elnöke is. Smith leszögezte, hogy a Microsoft kész mindenben eloszlatni a brit versenyhatóság aggályait, egyben emlékeztetett, hogy az exkluzív címeket az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is egy napon kívánja kiadni Xbox és PlayStation platformokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról