:

Szerző: Habók Lilla

2022. július 26. 09:15

Nekiállt a Google a tabletes appok csinosításának

Tovább dolgozik a Google a több évig elhanyagolt táblagépes fejlesztések bepótlásán. A Workspace alkalmazáscsomag szolgáltatásai már frissítés alatt állnak, hogy a jövőben a tabletes felhasználóknak jobb felhasználói élményt nyújtsanak. Készül a terep, hogy a Google visszatérjen a táblagépes piacra?

Elkezdte beváltani a Google az I/O-n tett ígéreteit, mely szerint egyszerűbbé teszi saját alkalmazásai használatát az androidos tableteken. A kifejezetten nagyméretű kijelzőkre optimalizált Android 12L idén márciusban érkezett a táblagépekre, és most a beígért 20 alkalmazás frissítése kezdődött el, egyelőre a Drive, a Dokumentumok, a Táblázatok, a Diák és a Keep tabletes verzióinak megújításával.

Az egyik ilyen látványos változás, hogy ha két ablak is nyitva van egymás mellett, akkor az egyikből a másikba drag and drop módszerrel könnyedén lehet szöveget vagy képet beilleszteni. Így például ha az egyik oldalon Chrome böngésző, a másikon pedig Dokumentumok fájlt nyitottunk meg. Továbbá ehhez hasonlóan lehet majd a Keep fájlokba is képeket feltölteni.

Szintén a "fogd és vidd" módszerrel húzhatók be megnyitott fájlok a Google Drive-ba. Ezenkívül a szolgáltatás támogatja az app egyszerre két oldalon, egymás mellett történő megnyitását is. Ha a fájlok melletti három pontra kattintunk, és kiválasztjuk a "megnyitás új ablakban" lehetőséget, akkor az app rögtön a kétoldalas nézetre vált. A vállalat szerint így könnyebb lesz a fájlok böngészése, mivel nem kell a meglévő nézetről váltani, majd a "vissza" gombot használni a visszatéréshez.

android_tablet_workspace_appok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy másik jellegű újítás a tablethez csatlakoztatott billentyűzetekre vonatkozik, mivel ezt a kombinációt sokan használják laptopok helyett. A Google ezen felhasználóknak fejlesztette most le, hogy használhassák az ismert billentyűkombinációkat a Drive-os navigálás során, úgy mint a kiválasztás, másolás, beillesztés vagy visszavonás.

Az új funkciók a "következő hetekben" fognak megérkezni a Google Workspace és a hagyományos felhasználói fiókok felületeire. A jövőben pedig további újítások is várhatók a nagyméretű kijelzőkkel kapcsolatban a hivatalos blogbejegyzés szerint. Ahogy például a jövőben várható az érintőtollas szövegbevitelt támogató Chrome érkezése, amely szintén főleg a táblagépek tulajdonosainak kedvez. A jövőben pedig a vállalat más partnerekkel is együttműködik, annak érdekében, hogy a tableteken jobban használhatók legyenek a népszerű alkalmazások, mint például a TikTok, a Zoom vagy a Facebook.

Arról egyelőre csak találgatások folynak, hogy miért erősített rá ennyire mostanában a Google az Android táblagépes fejlesztésekre. Az egyik elképzelés szerint jövőre a vállalat saját táblagéppel szeretne visszatérni a piacra, egy másik iparági pletyka szerint pedig a cég hajtogatható eszköz fejlesztésén dolgozik. Bármelyik típusú megoldás piacra vitele a cél, a keresőcég láthatóan igyekszik rendet tenni az évekig elhanyagolt tabletes fejlesztések között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.