:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 12. 11:14

Új chipgyár épül Franciaországban

Állami támogatásból épít közösen üzemeltetett félvezetőgyárat az STMicroelectronics és a GlobalFoundries Franciaországban egy amerikai-francia-olasz együttműködés keretében.

A francia-olasz STMicroelectronics és az amerikai székhelyű, a harmadik legnagyobb félvezetős bérgyártónak számító GlobalFoundries chipgyártók hétfőn bejelentették, hogy új félvezetőgyárat építenek Franciaországban a kormány finanszírozásával. A beruházás értékét nem hozták nyilvánosságra a felek, de a Reuters forrásai szerint több mint 5,7 milliárd euró lehet (kb. 2304 milliárd forint). A francia elnöki tanácsadók egyelőre nem szerették volna nyilvánosságra hozni a pontos összeget, mivel abban reménykednek, hogy a Chips Act részeként az Európai Bizottságtól is kaphatnak támogatást, melynek költségvetéséről még tárgyalni kell.

Az együttműködés keretén belül felépülő üzem elsősorban az európai járműipar által igényelt chipeket, vezérlőket, illetve egyéb elektronikai termékeket gyárthatja. Az üzem az STM már létező crolles-i telephelye mellett épül fel, teljes kapacitását 2026-ra érheti el. Akár 620 ezer, elsősorban az autóiparban, IoT-eszközökben és a mobilalkalmazásokban használt szilíciumostyát gyárthat le évente 18 nanométeres technológiával. Az üzem mintegy ezer új munkahelyet teremtene, és jelentősen hozzásegítené az STMicro-t azon célkitűzéséhez, hogy 20 milliárd dollár felé növelje bevételét.

chip_stm

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az STMicroelectronics többnyire speciális mikrovezérlőket, MCU-kat, memóriachipeket, szenzorokat, MEMS alapú eszközöket, valamint elektromos autókba fejlesztett elektronikákat készít. A GlobalFoundries néhány éve kilépett az egyre költségesebb csíkszélesség-versenyből, jelenleg speciális gyártástechnológiákkal foglalkozik, mint amilyen az FD-SOI. Míg az STMicro korábban már beszélt arról, hogy idén 3,6 milliárd dollárra duplázza befektetéseit, a GlobalFoundries az Egyesült Államokban, Németországban és Szingapúrban terjeszkedett.

Az Európai Bizottság az év elején az európai chipekről szóló törvény részeként enyhítette az innovatív félvezetőgyártó üzemek finanszírozási szabályait, törekszik arra, hogy 2030-ra a félvezetőipari bérgyártók piacán a jelenlegi 10% helyett duplájára, azaz 20%-ra növekedjen a térség piaci részesedése. Az USA és az EU több milliárdos állami támogatások révén szeretné csökkenteni az ázsiai beszállítóknak való kitettségét, illetve a globális chiphiányt. Az uniós politikusok hosszú ideje próbálják meggyőzni inkább kevesebb, mint több sikerrel a legnagyobb félvezetőgyártó óriásokat arról, hogy a térségben végezzenek beruházásokat. Az EU Chips Act névre keresztelt kezdeményezésből az Intel már biztosan részesül.

Az EU illetékes biztosa legutóbb éppen június elején tárgyalt a tajvani gazdasági miniszterrel a potenciális félvezetőipari fejlesztésekről, remélve, hogy sikerül előremozdítani a régió és a szigetország kooperációját, egyelőre azonban nem látszódnak annak jelei, hogy a TSMC komoly lehetőséget látna az uniós terjeszkedésben. Európa eddig jobb híján egy amerikai partnerre, az Intelre támaszkodhat, mely márciusban jelentette be, hogy a következő években 33 milliárd dollárt ruház be a térségben a gyártási és kutatás-fejlesztési, illetve gyártástámogatási tevékenységekbe.

Ebből 17 milliárd dollárba kerül majd az a két németországi gyártókomplexum, melynek építése jövőre indulhat el, a termelést pedig 2027-ban kezdhetik meg az üzemekben, 2 nm-es gyártástechnológiával. Az európai új kutatási központ felépítését azonban Franciaországban tervezik, amely ezer új csúcstechnológiai munkahelyet teremt. A telephelyén a legújabb 2 nanométeres chipek készülnek majd, amik fejlettebbek az STM-GlobalFoundries projektjénél. 

Fordulhat a félvezetőipar szerencséje


A chipgyártók 2020 vége óta hatalmas keresletet tapasztaltak az elektronikai gyártóktól kapott megnövekedett megrendelések révén, ami az autóiparban és a távközlési beszállítóknál ellátási nehézségekhez vezetett. A legfrissebb jelentések szerint azonban rendkívül rövid időn belül fordulhat a túlkeresleti állapot túlkínálatba a globális félvezetőiparban, ahogy az elszálló infláció miatt a lakossági és vállalati ügyfelek átgondolják, átcsoportosítják költéseiket - figyelmeztetnek elemzők, miután az egyik legnagyobb iparági szereplőnek számító Micron hatalmasat korrigált negyedéves forgalmi előrejelzésén.

A Gartner és más kutatócégek szerint a PC-k és okostelefonok eladásai az év folyamán jelentősen visszaesnek, ami enyhítheti a chiphiányt a többi iparágban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.