:

Szerző: Koi Tamás

2022. július 4. 12:24

Nagyot fordulhat a félvezetőipar szerencséje

Rendkívül rövid időn belül fordulhat a túlkeresleti állapot túlkínálatba a globális félvezetőiparban, ahogy az elszálló infláció miatt a lakossági és vállalati ügyfelek átgondolják, átcsoportosítják költéseiket - figyelmeztetnek elemzők, miután az egyik legnagyobb iparági szereplőnek számító Micron hatalmasat korrigált negyedéves forgalmi előrejelzésén.

Gyakorlatilag az összes nyugati félvezetőpiaci szereplő számára kisebb-nagyobb esést hozott a hétvége a tőzsdén - a befektetői körben pillanatok alatt végisöprő ideges hangulat elemzők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a világ egyik legnagyobb memóriagyártójának számító Micron a hét közepén az előzetes várakozásokhoz képest sokkal rosszabb üzleti teljesítményt jelzett előre.

A cég június 30-án rendkívüli prognózisában közölte, a 9,05 milliárd dolláros elemzői konszenzushoz képest az aktuális negyedévben forgalma legjobb esetben is 7,2 milliárd dollár lesz, ami legalábbis drasztikus visszaesésnek számít ezen a szinten, figyelembe véve, hogy ekkora eltérés a jóval nagyobb árbevétellel rendelkező technológiai óriáscégek esetében is ritkaságnak számít.

A Micron csütörtöki előrejelzését éppen ezért a legtöbb piacelemző a félvezetőiparban a koronavírus-járvány kitörése óta tapasztalható trendek megfordulásának első jeleként értékelte.

micronmemory

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A pandémia első évében kialakuló globális chiphiány hatásait a rendkívül gyorsan és nagy mértékben felkúszó inflációs hatás ellensúlyozza, méghozzá a jelek szerint nem várt mértékben.

Az okostelefon- és PC-eladások meredek esése miatt a komponensgyártók készleteit illetően a korábbi állandó hiány helyett túlkínálat mutatkozik, elemzői becslések szerint az iparág most nagyjából egy-két negyedévre elegendő készlettel rendelkezhet egyes memóriachipek, rendszerprocesszorok és egyéb vezérlőchipek tekintetében. 

A folyamat a legnagyobb iparági szereplőkre is kihatással van, így nem hivatalos, ázsiai beszámolók szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártójának számító TSMC megrendelői jelentős mértékben csökkentették idei gyártókapacitás-igényüket, a Samsungnál pedig akkora a készletek felhalmozódása, hogy a cég ideiglenesen leállította az új gyártási rendelésfelvételt, illetve arra kérte saját beszállítóit, hogy halasszák el a szállításokat vagy csökkentsék a beérkező volument.

A Micron és a többi félvezetőgyártó ugyanakkor hosszútávon továbbra is erős keresletre számíthat, elemzők szerint az iparág növekedését a jövőben tovább katalizálják majd az autóipari, az 5G-s és a nagy számítási-, illetve tárolókapacitást igénylő adatközponti fejlesztések.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.