Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 27. 12:53

Kereszttűzben a DuckDuckGo a Microsoft miatt

A DuckDuckGo mobilos böngészője annak ellenére engedélyezi a nyomkövetést a Microsoft számára, hogy az egyik legbiztonságosabb browserként marketingeli magát a piacon, szúrta ki egy biztonsági szakértő.

Támadás alá került a felhasználói adatvédelemre kiemelt hangsúlyt fektető keresőjéről ismert DuckDuckGo, miután kiderült, hogy nyomonkövetési megállapodást kötött a Microsofttal. Zack Edwards biztonsági szakértő a héten fedte fel, hogy a DuckDuckGo mobilos böngészője lehetővé teszi, hogy a Microsoft egyes weboldalai megkerüljék a nyomkövetőkre vonatkozó tiltásokat. Az ügy szerint mivel gyakorlatilag a böngésző blokkolja a Facebook és a Google trackereit, addig a redmondiakkal szemben kivételt tesz, és lehetővé teszi az adatok továbbítását a LinkedIn és a Bing domének felé.

A DuckDuckGo úgy hirdeti magát, hogy nem követi nyomon a felhasználók kereséseit, és a keresések közti viselkedésről sem gyűjt adatot, a felhasználói profilok építése helyett az érdeklődési körbe vágó hirdetések megjelenítéséhez a partnereitől származó kontextus szerinti reklámokat használja, például az Ads by Microsoft hirdetéseit. Míg a DuckDuckGo nem tárol semmilyen személyes azonosítót, a Microsoft reklámjai nyomon követhetik a felhasználó IP-címét és egyéb adatait, amikor egy hirdetési linkre kattint, de az nem kapcsolódik felhasználói hirdetési profilhoz.

duckduck

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A DuckDuckGo elismerte, hogy a kivételezés egy megállapodás eredménye, Gabriel Weinberg, a cég vezérigazgató-alapítója a Twitteren és a Redditen reagált a netezők felháborodására. Weinberg elárulta, hogy a legtöbb harmadik féltől származó trackert tiltják a böngészőben, de a Microsoft esetében szerződés akadályozza ezt, a jövőben viszont keresik a megoldást, hogy az erre vonatkozó rész kikerüljön a megállapodásból.

Azóta a DuckDuckGo App Store-os adatlapja is frissült, a cég egyértelművé teszi a leírásban, hogy egyes esetekben nem állítja le a tracking scripteket: amikor azokat nem sikerül felismerni, használhatatlanná teszik az adott oldalt, vagy éppen szerződés korlátozza a tiltásukat, ahogy a Microsoft esetében is. A válaszok megnyugtatták a felhasználók egy részét, míg másokat továbbra is aggaszt ez a fajta egyezség. Ugyan a DuckDuckGo továbbra is az egyik legjobb adatvédelmet kínáló böngésző, repedést okoz a cég reputációján, hogy annyira mégsem, amennyire eddig a netezők hitték.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.