Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 9. 13:42

A lakcíme is ott lehet a Bing térképén, ha vállalkozása van

Több magyar egyéni vállalkozó lakcíme is kideríthető egy netes kereséssel a Microsoft Bing térképek szolgáltatásában, amennyiben a tevékenysége székhelye ugyanarra a címre van bejegyezve.

Egy kollégánk jelezte felénk az észrevételt, miszerint ha rákeres a nevére a Bing keresőben, a Térképek felületén megjelenik aktuális lakcíme is, méghozzá emelettel, ajtószámmal együtt. Több keresés alapján úgy tűnik, hogy amennyiben valaki a vállalkozása bejegyzésekor tevékenysége székhelyéül a lakcímét adta meg, az jó eséllyel megjelenik a Bing térképeken is a kapcsolódó vállalkozói kártyán, ehhez elég pusztán a személy teljes nevére keresni.

A címmegjelenítés azért lehet kellemetlen, mert az újságírók jelentős része egyéni vállalkozóként számláz, ahogy az ismertebb netes személyiségek közül is sokan, például egyes influencerek. Lapunknak több érintett is megerősítette, hogy valóban a megjelenített címen lakik. Természetesen egyező nevű személyek esetén nehezebb a keresőn keresztül kideríteni valakinek a címét, illetve nem is biztos, hogy adott vállalkozó még mindig adott helyen tartózkodik életvitelszerűen, de lényegében lehetőség nyílik rá, hogy rosszakarók vagy zaklatók egy internetes kereséssel könnyebben tudomást szerezzenek a kiszemelt célpontjuk lakhelyéről.

martonka

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ugyanezen nevekre rákeresve a Google Térképen és keresőn keresztül nem kaptunk találatokat. A Google az utóbbi időben érzékenyebben kezeli, mit jelenít meg, kibővítette azon adatok körét is, amelyeket felhasználói kérvényezésre eltávolít a találatok listájáról, beleértve a személyes azonosításra alkalmas adatok vagy doxolási tartalmakat, többek közt az érintett tartózkodási helyéhez, telefonszámához vagy e-mail címéhez fűződőeket. A Google tájékoztatása szerint mivel a kereső az egész internetre kiterjedően, a webhelyekről összegyűjtött adatokat jeleníti meg, így bekerülhetnek olyan találatok is, amelyek veszélynek tesznek ki egyes felhasználókat.

A Microsofttól további tájékoztatást kértünk az adatok megjelenítésére vonatkozóan. A vállalat központja azt a tájékoztatást adta a HWSW-nek, hogy a Térképeken megjelenített adatokat nyilvánosan elérhető forrásokból fésüli össze weboldalak feltérképezésével, vagy licencelt adatok révén. (Ez például lehet az Opten nyilvánosan hozzáférhető adatbázisa is, ahol vállalkozói adatok kérhetők le.)

A cég azt javasolja, hogy ha bárkinek aggályai vannak a Bingen megjelenő tartalommal kapcsolatban, jelezze feléjük az arra szolgáló bejelentési űrlapon.

A vállalkozások számára a megjelenített információk kezelésére szolgáló legjobb megoldás a bingplaces.com, ahol a tulajdonos közvetlenül irányíthatja a funkciókat. Ha a vállalkozás tulajdonosának további segítségre van szüksége az adatlap igényléséhez, vagy kérdései vannak az adatok beállításával kapcsolatban, forduljon a Bing Places for Business ügyfélszolgálati csapatához a https://www.bingplaces.com/DashBoard/Support címen. A Bing Places élő csevegésen keresztül nyújt támogatást hétfőtől péntekig 6:00 és 17:00 óra között (PST)

– írta válaszában a redmondi cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról