Szerző: Habók Lilla

2017. február 21. 14:00

A Google és a Bing behódol a brit jogvédőknek

Évek óta tartó egyeztetésben ért el eredményt a brit szerzői jogvédő hivatal: a Google és a Bing aláírta a magatartási kódexet, hogy a jövőben hátrébb sorolja majd a jogsértő tartalmakat.

Megállapodás született az Egyesült Királyság kormányzata, valamint a Google és a Bing között, hogy a keresők önkéntes módon hátrébb fogják sorolni a szerzői jogokat sértő tartalmakkal rendelkező oldalakat a találati listában - írja a The Register. Legtöbb panasz a zenekiadóktól és a filmek forgalmazóitól, illetve a jogok tulajdonosaitól érkezik, mivel ezekben az esetekben a jogsértő oldalak hivatkozásai aránytalanul nagy számban foglalják el a találati lista első helyeit, de a probléma megjelenik könyveknél és az illegális sportközvetítéseknél is.

A kalóz tartalmak elleni küzdelem már a brit konzervatívok 2015-ös kiáltványában is megjelent. Ennek részeként a szerzők megemlítették, hogy az internetszolgáltatókkal folytatni fogják a tárgyalást a jogsértő tartalmakkal rendelkező oldalak blokkolásáról, az internetezők tájékoztatását a kalóz tartalmak problémáiról, illetve a keresőkkel egyeztetnek a sértő oldalakra mutató linkek eltávolításáról.

Részeredménynek tekinthető a mostani lépés, ugyanis a kalóz tartalmakra mutató linkek nem fognak teljes mértékben eltűnni a Google-ből és a Bingből, csak hátrébb kerülnek a listában a megadott paraméterek szerint. Továbbá a mostani döntés a kereső automatikus kiegészítés funkciójáról sem szól, amely a vádak szerint szintén inkább a jogsértő oldalak elterjedését támogatja.

Azért fontos a keresők szerepe a kalóz tartalmak szempontjából, mert sok felhasználó nem közvetlenül keresi fel az oldalakat, hanem a keresőből kattint rájuk. Egy 2010-2012 közötti vizsgálat szerint az oldallátogatók 20 százaléka érkezett keresőből a kalóz tartalmakhoz, míg 40,5 százalék adta meg az URL-t közvetlenül és további 35,4 százalék linkgyűjtő oldalról kattintott át - ez utóbbi esetében az Európai Bíróság már ítéletet hozott, legtöbb esetben bünteti a jogsértő tartalmakra mutató linkelést.

A British Recorded Music Industry tartalmai kapcsán eddig 276 millió URL eltávolítását kérték a Google-től

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha a Google és a Bing nem írta volna alá az önkéntes magatartási kódexet, akkor a brit kormány törvényi határozatot hozott volna a keresők működésének szabályozásáról, jelezve a probléma iránti elkötelezettségüket. A kódexet a brit szerzői jogvédő hivatal (Intellectual Property Office) dolgozta ki a kulturális, média- és sportügyekért felelős minisztériummal együttműködésben, és előre láthatóan nyártól kezdődnek a konkrét változások. Emellett az állami szervek tovább folytatják a harcot a jogsértő tartalmak ellen, például oldalak blokkolásával és a jogsértő oldalakon történő reklámozás visszaszorításával.

Lehet kérni a tartalmak eltávolítását

A Google-nél egyébként lehet kérvényezni a szolgáltatóknak a kalóz tartalmakra mutató hivatkozások eltávolítását. Az átláthatósági jelentésben folyamatosan követhető, hogy mennyi tartalomeltávolítási kérelem érkezett szerzői jogok miatt a kereső óriáshoz. A mostani adatok alapján, 2011 óta összesen több mint 2,15 milliárd hivatkozást távolított el a Google több mint 1 millió webhelyről. A tulajdonosi viszonyokra vonatkozó listát még mindig a British Recorded Music Industry (röviden BPI) vezeti, amellyel kapcsolatban három szervezet több mint 276 millió URL eltávolítását kérvényezte közel 11 ezer domainen. Az összesített grafikon szerint a Google a beérkezett kérelmek 90 százalékát elfogadta és emellett 5,8 százalékát nyilvánította ismétlődő kérelemnek, tehát a szolgáltatóknak érdemes a kereső óriáshoz fordulni a hivatkozások eltávolításáért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról