Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 29. 11:52

Hazánk is csatlakozott az európai adatfelhős projekthez

A SZTAKI megalapította a 2020-ban rajtolt Gaia-X néven futó, európai új generációs adatinfrastruktúra hazai kapcsolati pontját.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a GAIA-X European Association for Data and Cloud AISBL (Gaia-X) szerdán bejelentette a Gaia-X projekt magyarországi kapcsolati pontjának (National Hub) megalapítását. A 2020-ban bejelentett Gaia-X európai projekt célja egy nyílt, decentralizált és átlátható digitális ökoszisztéma kialakítása, ahol az adatok és szolgáltatások biztonságosan elérhetők, összegyűjthetők és megoszthatók.

A kezdeményezés segítségével olyan, számos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platformot hoznának létre, amely lehetővé teszi az európai vállalkozásoknak az adatokhoz történő szabályozott hozzáférést – melyek származhatnak például a közlekedési, gyártási és egészségügyi szektorból, vagy akár a mesterséges intelligencia más alkalmazási területeiről.

cloud_gaia_x

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Mindezeket a célkitűzéseit úgy tervezik elérni a résztvevő partnerek, hogy a felhasználóknak biztosítják a szolgáltatások átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, hordozhatóságát és interoperabilitását, továbbá áthidalhatóvá válik a szervezetek közötti adatcserét korlátozó bizalomhiány. A platform másik előnye, hogy az adatok nem, vagy csak ellenőrzött körülmények között kerülhetnek ki Európából, így az adatszuveneritás sem sérül – írja a SZTAKI közleményében.

Dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár szerint "a Gaia-X együttműködés az adatgazdaság és a szükséges adatinfrastruktúra fejlesztése területén, ami kölcsönösen előnyös lehet mind a hazai adatökoszisztéma, mind az európai felhőképességek szempontjából".

A projekt 2020-as bejelentésekor Bruno Le Maire francia és Peter Altmaier német gazdasági miniszter hozzátette, hogy az európai gazdaság kiszolgáltatottsága ezzel csökkenne a Szilícium-völgyi óriásoktól, az európai cégek és felhasználók adatai pedig az uniós szolgáltatóknál maradhatnak. A kezdeményezéshez csatlakozott az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is, ám ezidáig még nem született kézzelfogható eredménye.

Eddig csak koncepció


A Gaia-X európai jelenlétét nemzeti Hubokon (kapcsolati pont) keresztül valósítja meg, melyhez most csatlakozott Magyarország a SZTAKI vezetésével. A Gaia-X helyi kapcsolati pontjai, melyek száma így 18-ra növekedett, szoros együttműködésben állnak egymással, de országos programjukat, tevékenységüket saját maguk szervezik meg.

Volker Pfirsching, az Arthur D. Little nemzetközi vezetési tanácsadó cég közép-európai igazgatótanácsának tagja, és egyben a cég globális Digitális Kompetencia Központjának vezetője nemrég egy interjúban beszélt az egyelőre koncepcióként létező Gaia-X-ről, amiben úgy fogalmaz: a felhőprojekt résztvevői közül sokan a saját érdekeiket követik és „higítják” a koncepciót. Az évek során kulcsfontosságú partnerek is kivonultak, a finanszírozás pedig nem a terveknek megfelelően zajlik. Bár ez nem jelenti a GAIA-X végét, inkább egy tisztító hatással bír a szakember szerint.

Tavaly a Forrester piackutató cég szakértői is megjegyezték, hogy a digitális projektnek még 2021-ben be kell(ett volna) bizonyítania értékét, mivel támogatási programok már léteztek, a gyakorlati alkalmazások hiányoztak. Nem voltak biztatók a Gartner elemzőinek 2020-as megszólalásai sem, miszerint a német-francia kezdeményezés már elkésett, mivel a felhőalapú szolgáltatások globális piaca továbbra is gyorsan bővül, a vezető felhőszolgáltatóknak már óriási az előnye.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról