Szerző: Koi Tamás

2022. február 15. 13:47

EU-s vizsgálat indul a közszféra felhőhasználata kapcsán

Átfogó uniós vizsgálat indul az EU-s közszféra egyes prominens szereplői által használt felhőszolgáltatások adatvédelmi megfelelősége kapcsán - az uniós adatvédelmi hatóságok összevont vizsgálatuk során arra keresik a választ, hogy a szolgáltatók adatkezelési gyakorlata megfelel-e a GDPR előírásainak.

Ismét az Európai Unióban működő felhőszolgáltatók körmére néz a nemzetközösség független adatvédelmi szerve, az Európai Adatvédelmi Testület (angol rövidítése alapján EDPB). A nemzeti adatvédelmi hatóságok képviselőiből és az Európai Adatvédelmi Biztosból (EDPS) álló szervezet mai közleménye szerint a vizsgálat kifejezetten az uniós közszféra-intézmények által használt felhőszolgáltatásokat veszi majd górcső alá, azt kutatva, hogy azok mindenben megfelelnek-e az uniós adatvédelmi törvényeknek.

A 22 tagállami adatvédelmi hatóság részvételével zajló vizsgálat az EDPB tervei szerint több mint 75 intézményre terjedhet ki az Európai Gazdasági Térségen belül, beleértve számos egészségügyi, pénz- és adóügyi, közoktatási, illetve közbeszerzést lebonyolító szervezetet. A vizsgálat során többek közt a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (Google) és más, jellemzően amerikai multinacionális nagyvállalatok által a fenti intézmények részére kínált szolgáltatások működését nézik át tüzetesebben a szakértők.

gdpr_book

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az EDPB szerint a most induló vizsgálatot elsősorban az indokolja, hogy a koronavírus világjárvány az uniós közszférában is jelentős mértékben felgyorsította a digitalizációs folyamatokat, melynek során egyre több szervezet utalta rá magát napi működése során külföldi felhőszolgáltatókra. Ezen folyamat során ugyanakkor számos intézmény azzal szembesült, hogy nehezen talál olyan szolgáltatásokat, melyek mindenben megfelelnek az EU-s adatvédelmi előírásoknak.

Nem ez az első alkalom, amikor az uniós adatvédelmi intézményrendszer felhőszolgáltatók működését vizsgálja. Az EU-s adatvédelmi biztos hivatala által 2020 októberében indított vizsgálat arra próbál fényt deríteni, hogy az Európai Unió intézményei által 2020 elején - tehát még a Privacy Shield hatálya alatt - aláírt "Cloud II" szerződések, melyek Microsoft és Amazon felhőszolgáltatások használatára vonatkoztak, az ítéletet követően mennyire hozhatók összhangban a hatályos uniós törvényi rendelkezésekkel, míg egy másik vizsgálat az Európai Bizottság és a Microsoft között korábban létrejött, Office365 termékek használatára vonatkozó szerződés feltételeit vizsgálta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról