Szerző: Koi Tamás

2022. április 20. 11:19

A Yettel is az LTE-M felé terelné a gépeket

Ahogy közeledik a 3G-s hálózatok hazai, végső lekapcsolásának ideje, a mobilszolgáltatók úgy igyekeznek életképes megoldásokat nyújtani az érintett üzlet ügyfeleknek. A CAT-M, illetve az LTE-M hálózat lehet ilyen alternatíva, de az eszköztámogatás egyelőre meglehetősen problémás.

A Vodafone Magyarország után múlt héten a Yettel Magyarország is bejelentette, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtott végre kereskedelmi mobilhálózatán, melyek lehetővé teszik, hogy a nyáron esedékes 3G lekapcsolás után az érintett vállalkozások - új eszközök beszerzését követően - igénybe vehessenek egy kifejezetten M2M-kommunikációra tervezett infrastruktúrát.

Ez az illetve LTE-M (illetve CAT-M eszközkategória), ami kisebb komplexitású, olcsóbb eszközzel teszi lehetővé egyrészt a NB loT-nál nagyobb adatátviteli sebességet, ami akár vizuális tartalom átvitelére is alkalmas, másrészt a teljes mobilitást a gépek közötti kommunikációban. Ezek a korábbinál fejlettebb (így költségesebb) jeladó eszközöket igényelnek, az eszközgyártók pedig továbbra is arra törekednek, hogy a fejlettebb igényeket is az arra „éppen elég” képességű alkatrészekből építsék össze: így született meg a CAT-M elnevezésű szabvány és eszközkategória, valamint mobilhálózati oldalon az azt kiszolgáló LTE-M hálózati képesség.

ltem_okosora
viselhető eszközöknél is szerephez juthat az LTE-M

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az évek óta létező NB IoT-hez képest az LTE-M legnagyobb újdonsága azonban, hogy már a kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, azaz egy jeladó nem csupán jelt ad, majd „elalszik”, hanem a központi rendszer az LTE-M hálózaton képes megszólítani az egyes gépeket, végpontokat, immár fejlettebb eszközöket, kamerákat, stb.

Az LTE-M bevezetésével megnyílt az SMS-küldés és a hangalapú hívások lehetősége is a gépek közötti kommunikációban, amire korábban NB IoT hálózaton nem volt lehetőség. Ezek a funkciók jelentősen bővítik tehát az új technológia felhasználási lehetőségeit. A Yettel jelenleg az ország területének mintegy 60%-án biztosítja az LTE-M hálózati elérést, 800 MHz-es vivőfrekvencián.

A Yettel mellett a Vodafone Magyarországnál és a Magyar Telekomnál is működik LTE-M hálózat, a Telekom és a Yettel ugyanakkor speciális helyzetben vannak, mivel a hálózat üzemeltetéséhez használt frekvenciát kölcsönös haszonbérbe adták egymásnak, illetve az LTE-800-as hálózatot is részben közösen üzemeltetik, az LTE-M fejlesztések így nem feltétlenül koordinált ütemben zajlanak a két szolgáltatónál.

Az LTE-M bekapcsolása ezzel együtt is viszonylag fájdalommentes procedúra, mivel nem igényli szolgáltatóoldalról új eszközök telepítését, a cellák konfigurálása távolról végezhető. Ügyféloldalon azonban már korántsem ilyen rózsás a helyzet, a CAT-M modemekkel ellátott M2M-kommunikációra képes megoldások kínálata jelenleg meglehetősen szűkös, ezért a legtöbb ügyfél inkább a jóval szélesebb választékban elérhető, ráadásul jobb sávkompatibilitást nyújtó CAT0 vagy CAT1 modemmel rendelkező végberendezéseket vásárolja.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról