Szerző: Koi Tamás

2022. február 7. 10:21

Drága mulatság a Huawei eszközök cseréje az USA-ban

Jelentős költségekkel jár a kisebb amerikai távközlési szolgáltatók számára a kínai Huawei Technologies mobilhálózati berendezéseinek lecserélése - az erre előirányzott támogatási keretnek csaknem a háromszorosába.

A kormányzat előzetes elképzeléseihez képest jóval többe kerülhet az amerikai adófizetőknek a kínai Huawei Technologies és a ZTE Technology mobilhálózati berendezéseinek eltávolítása, lecserélése a kisebb helyi szolgáltatók hálózatában. A helyi hírközlésszabályozó szerv, a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (angol rövidítése alapján FCC) tömegével érkeznek a támogatási kérelmek, melyek az eredetileg előirányzott keretösszeget már többszörösen kimerítették.

Jessica Rosenworcel, az FCC elnöke múlt hét végén Twitteren közölte, hogy a támogatási program bejelentését követően eddig 181 kérelem érkezett be a kisebb, jellemzően kis régiós szolgáltatók részéről, összesen mintegy 5,6 milliárd dollár értékben. 

rural_telecom_huawei

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az FCC 2019-ben, a Trump-adminisztráció kínai mobilhálózati eszközgyártókkal szemben indított hadjáratával egy időben tiltotta meg az amerikai távközlési szolgáltatóknak, hogy hosszú távon a kínai beszállítók eszközeit vásárolják részben állami támogatásból, később pedig egy cserealapot hozott létre azért, hogy a rurális szolgáltatók hálózatában megtalálható Huawei és ZTE eszközöket a lehetőségekhez képest fájdalommentesen cserélhessék le a szolgáltatók.

Ez a keret eredetileg 1,9 milliárd dollárban lett meghatározva, ez azonban a jelek szerint messze nem fedezi az eszközök leszerelésével, azok megsemmisítésével, illetve az új berendezések beszerzésével kapcsolatban felmerülő költségeket. Rosenworcel szerint a labda most a Kongresszus térfelén van, melynek muszáj lesz a támogatási keretet megemelnie annak érdekében, hogy az amerikai távközlési piac kisebb szereplői ne kerüljenek nehéz, akár kilátástalan helyzetbe a kormányzati előírások miatt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról