Szerző: Habók Lilla

2022. február 22. 09:25

Újabb botrány dagad a Meta körül

A Facebook korábbi alkalmazottja újabb belső dokumentumokat szivárogtatott ki, és nyújtott be panasza alátámasztásaként az amerikai tőzsdefelügyelethez. Ezek szerint a cégen belül sokat tudnak a közösségi oldalon a klímaváltozásról és a COVID-19-ről terjedő félretájékoztatásról, de nem igazán tesznek ellene.

Egyszerre két panaszt is benyújtott a Meta (Facebook) ellen a Whistleblower Aid az Egyesült Államok Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC). A nonprofit szervezet az egykori Facebook alkalmazott Frances Haugent képviseli, aki már tavaly is szivárogatott ki belső iratokat a közösségi óriásról. Ezúttal a panaszok a klímaváltozásról és a COVID-19-ről szóló félretájékoztatás elleni alacsony szintű küzdelemről számolnak be, a Haugen által a vállalattól lementett belső levelezések és felmérési eredmények alapján.

A SEC-nek benyújtott anyag ügyes jogi húzásnak számít a The Washington Post megkérdezett szakértői szerint, mivel az Egyesült Államok óvakodik a félretájékoztatás túlzott szabályozásától, hogy azzal ne gátolják a szólásszabadságot. A vállalatokat egyszerűbb megfogni a felhasználóinak, a kormányzatnak, vagy jelen esetben a részvényeseknek tett ígéreteken keresztül. A Meta nem volt elég őszinte a pénzügyi negyedéves jelentéseket kísérő konferenciahívásokon a panaszok szerint, mivel azokon az igazgatók elkötelezettnek tartották magukat a globális válság elleni küzdelemben. A belső anyagokból viszont kitűnik, hogy a vállalat a jenleginél többet is tehetne a félretájékoztatás ellen.

NEM ELÉG FONTOS?

A klímaváltozás témában február 7-én benyújtott panasz szerint elég sürgető lenne a Facebookon terjedő hamis és félinformációk megállítása, mivel a közösségi óriás saját felmérése szerint a második legnépszerűbb hírforrásnak számít a televíziós hírek után. Megelőzi például a híraggregátor oldalakat, a filmeket, az online hírforrásokat és más közösségi média platformokat. A vállalat mégsem aktív a klímaváltozásról szóló félretájékoztatás megállításában, például egy belső dolgozói levél szerint az egyik problémás videó megtekintése már 6,6 milliónál járt, mikor még nem tettek ellene. Egy felmérés is megemlíti, hogy a klímaváltozásról szóló tudás elég alacsony minden vizsgált piacon.

facebook_eghajlattudomany
Részlet az Éghajlattudományi Központ oldalról

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat egyébként rendelkezik saját "Éghajlattudományi központ" oldallal, ahol híreket, tényeket, grafikonokat és kvízeket tesz közzé, ennek ismertsége azonban elég alacsony a Facebook adatai szerint, még azok körében is, akik egyébként már ellátogattak korábban az oldalra. Egy keresésekért felelős fejlesztő pedig megjegyezte, hogy a problémás tartalmakat egyszerűen lehetne osztályozni és automatikusan eltávolítani a felületről a címkézős módszer helyett. Jelenleg ugyanis tényellenőrzők nézik át a tartalmakat és hamis címkét tesznek rá adott esetben, de nem távolítják el a tartalmat.

A másik, február 10-én benyújtott panasz pedig a COVID-19 félretájékoztatás elleni küzdelmet vitatja. Az egyik belső dokumentum szerint 2020. áprilisban 20 százalékos kiugrás történt a félrevezető tartalmak bejelentésében, ami egy alkalmazott szerint a járvány miatt történt. Egy hónappal később pedig több száz "antikarantén" csoport jelent meg a felületen, amelyekben sok népszerű hozzászólás összeesküvés-elméleteket tartalmazó oldalakra mutatott. Egy felmérés szerint pedig az Egyesült Államokban minden harmadik felhasználó találkozott a közösségi oldalon a COVID-dal kapcsolatos félrevezető információval.

A SEC egyelőre nem nyilatkozott róla, hogy a panaszok kivizsgálása jelenleg hogyan áll, vagy a felügyelet milyen lépéseket tervez. A Meta szóvivője viszont kijelentette, hogy a vállalat mindent megtesz a vakcinákkal kapcsolatos hamis állítások eltávolítása érdekében, és folyamatosan növeli a klímaváltozásról és a közegészségügyről szóló "hiteles információkat" számát. A cég nyilatkozata szerint a félretájékoztatás csak egy kis részét teszi ki a klímaváltozással kapcsolatos összes tartalomnak, főleg az extrém időjárási események alkalmával ugrik meg a problémás tartalmak száma. A szóvivő ígéretet tett, hogy a Meta könnyebbé teszi a tényellenőrző csapatoknak a klímaváltozási tartalmak elérését, és tovább dolgozik új eszközök, valamint a szabályzat fejlesztésén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról